FOTO: null

Rasprava o prijedlogu odluke o iznosu RTV takse izazvala je oštru raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tokom koje su poslanici iznijeli niz zamjerki na rad javnih RTV emitera.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH Nikola Lovrinović smatra da javni RTV emiteri selektivno izvještavaju i da su Hrvati i njihov jezik nedovoljno zastupljeni u njihovim programima.

"Ako ćemo davati RTV pretplatu za ovakav program, hvala lijepo", poručio je Lovrinović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ BiH iznijela je niz zamjerki na rad Javnog RTV sistema BiH, tražeći izmjene zakona kojima bi se omogućilo Hrvatima kao konstitutivnom narodu da imaju RTV kanal na svom jeziku.

"Sve dok se tako ne uredi ova oblast, hrvatski narod neće plaćati RTV pretplatu", rekla je Krišto i dodala da u BiH ne postoji zakonski osnov za naplaćivanje RTV takse.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović pozvao je na poštivanje postojećih zakona.

"Nepoštivanje postojećeg sistema pravdati zagovaranjem promjena dok o njima nije postignut dogovor vodi u anarhiju", upozorio je Džaferović.

On je podsjetio da 26. aprila ističe ugovor javnih emitera sa telekom operaterima o ubiranju RTV takse putem računa za telefonske usluge, nakon čega bi, ukoliko Savjet ministara i Parlamentarna skupština ne preduzmu nešto, javni RTV servisi mogli doći u nezavidnu situaciju.

Da postoje problemi u oblasti javnog RTV emitovanja stav je i Momčila Novakovića iz NDP-a, koji je podsjetio da će i u slučaju da Predstavnički dom ne donese danas odluku o iznosu RTV takse ostati na snazi stara, sa istim iznosom.

Regulatorna agencije za komunikacije predložila je da iznos RTV takse ostane 7,5 KM.

Federalna televizija i BHRT saglasni su da visina RTV takse ostane ista, ali da se treba više posvetiti načinu ubiranja RTV takse, dok je RTRS stava da je u ovom trenutku važnije obezbijediti nastavak ugovora sa telekom operaterima u BiH za naplatu RTV takse koji ističe 26. aprila.

Upravni odbor Javnog RTV sistema BiH nije se izjasnio o visini RTV takse.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )