FOTO: null

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić podneo je ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan pre 18 meseci.

U obrazloženju ostavke navedeno je da je ona upućena predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog "suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktuelnom politikom u BiH".

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mesto ambasadora", navodi Škrbić.

On je podsetio da je njegovim imenovanjem, prvi put na ovu poziciju od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i BiH, došao Srbin iz Republike Srpske, te da je to za njega bila i ostala najviša čast i priznanje.

Škrbić je naglasio da je tokom proteklih 18 meseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda poverenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.

"Nažalost, tokom predizborne kapanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić.

On je naveo da nešto takvo nije zabeleženo u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji i zasigurno je doprinelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demoktratski dijalog i koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH gde se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u celosti", istakao je Škrbić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )