FOTO: null

Radnici u Srpskoj koji primaju najnižu platu i oni u preduzećima u realnom sektoru u kojima su potpisani pojedinačni kolektivni ugovori mogu očekivati veće plate već od januara, kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da će tome doprinijeti povećanje najniže plate za iduću godinu sa 395 maraka koje je definisano memorandumom o zajedničkim mjerama za period od 2018. do 2020. godine koji su potpisali Savez sindikata i Vlada RS.

- Tražićemo smjenu svih koji se ne budu držali realizacije dogovorenih mjera - rekla je Mišićeva.

GLAS: Čime se Savez sindikata rukovodio prilikom potpisivanja memoranduma sa Vladom kojim su preciznije definisane mjere iz programa ekonomskih reformi?

MIŠIĆ: Većina naših prijedloga našla je mjesto u programu ekonomskih reformi. Međutim, nedostajao je dokument kojim će biti definisano u kojem periodu će one biti realizovane i ko je izvršilac. Mjesto u memorandumu našli su i naši prijedlozi kojih nema u programu ekonomskih reformi. Riječ je o izmjenama Zakona o radu, opštem kolektivnom ugovoru i najnižoj plati. Prije nas su poslodavci potpisali isti dokument, a mi smo tražili da se rasterećenje privrede koje im je obećano prelije na povećanje plata. Svim tim stavovima smo se rukovodili i odlučili na potpisivanje memoranduma sa Vladom.

GLAS: Koji je krajnji cilj potpisanog dokumenta i kakve efekte očekujete od njega?

MIŠIĆ: Krajnji cilj su povećanje plate i poboljšanje uslova rada. Vjerujem da ćemo imati pomake nabolje. Ovaj dokument donosi odgovornost i ažurnost svakog socijalnog partnera.

GLAS: Kada radnici mogu da očekuju prve efekte realizacije mjera iz memoranduma?

MIŠIĆ: Prve efekte možemo očekivati već sa isplatom januarske plate. Prva mjera koju treba da donesemo je da povećamo najnižu platu, koja trenutno iznosi 395 maraka i koja treba da pogura sve druge plate. U pojedinim preduzećima ugovorene su veće plate kroz pojedinačne kolektivne ugovore. Takođe, do kraja godine treba da donesemo i opšti kolektivni ugovor. Vlada je u tim pregovorima bila pasivna i nadamo se da će poslije ovog radnici do kraja godine dobiti opšti kolektivni ugovor. Primjenom ovih mjera trebalo bi da imamo pomaka i poboljšanje stanja već od januara. Pored ovih mjera, na koje treba brzo da djelujemo, slijede nam i izmjene Zakona o radu, jer su analize pokazale mnoge njegove manjkavosti.

GLAS: Da li očekujete da sve mjere budu realizovane?

MIŠIĆ: Teško je reći da li će sve mjere biti realizovane. Sve strane koje su potpisale memorandum imaju kapacitete da jednu po jednu mjeru realizuju u roku u kojem su definisane. Mi ćemo dati svoj maksimalan doprinos. Veliki iskorak u sređivanju stanja napravili bismo već sa izmjenama Zakona o radu, donošenjem strategije zaštite na radu, reformom zdravstvenog sektora, koja treba da iznjedri dva nova zakona, i povećanjem naknada za nezaposlenost. Takođe, radnici u institucijama koje su nadležne za suzbijanje sive ekonomije moraju da zasuču rukave jer se u tom segmentu odigrava pljačka cjelokupnog društva.

GLAS: Koliko bi iznosilo povećanje naknade za nezaposlenost koje tražite?

MIŠIĆ: Tražimo da se iznos novčane naknade kreće između iznosa najniže plate i prosječne plate. Sada ta naknada iznosi oko 245 KM kao najniže davanje. Takođe ćemo insistirati i na dužem periodu primanja tih naknada, jer je on trenutno do 12 mjeseci.

GLAS: Kada će biti analizirani prvi efekti sprovođenja memoranduma?

MIŠIĆ: Polovinom iduće godine biće prva sjednica Vlade na kojoj ćemo vidjeti šta je ko uradio, a šta nije i ko je krivac za to. Na kraju treba ukloniti one koji su krivi za loš rezultat i postaviti onoga ko može postići rezultat i biti dobar dio tima.

GLAS: Da li ćete tražiti smjenu onih koji se ne budu držali realizacije mjere iz svoje nadležnosti?

MIŠIĆ: Naravno. Zašto da ne? Izborna je godina.

GLAS: Šta očekujete kao posljedice ukoliko ne budu ispunjene obećane mjere?

MIŠIĆ: Ako zaista ne budu ispunjene mjere iz memoranduma i ne dođe do značajnijeg pomaka u oblasti plata iduće godine, nećemo pričati o platama, već o tome da nemamo radnika. To je ozbiljno pitanje i zona u koju smo svi ušli. Odgovornost je na onima koji zapošljavaju i koji daju određene benefite, a koji na kraju treba da budu vraćeni radnicima kroz povećanje plata i bolje uslove rada. Povećanje plate nije benefit samo za radnike već za kompletno društvo.

Granski sindikati

GLAS: Ko je od granskih sindikata bio protiv potpisivanja memoranduma sa Vladom RS?

MIŠIĆ: Nema sindikata koji nije bio upoznat sa našim zahtjevima. Četiri sindikata nisu bila protiv, već uzdržana. Riječ je o sindikatima policije, zdravstva, uprave i telekomunikacija. Ne znam šta je bio pravi motiv za to.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )