FOTO: null

Savjet ministara BiH još ne priprema akte koji bi razriješili situaciju s neimenovanjem novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

U međuvremenu, kako nam je potvrđeno iz RAK-a, agenciji prijeti paraliza rada jer Jasenko Lasta, šef Regionalne kancelarije RAK-a u Mostaru, nema ovlaštenja da donosi odluke.

"Kemal Huseinović je RAK napustio u januaru i tada je Savjet RAK-a zasjedao i donio odluku da Lastu ovlasti da vodi agenciju do razrješenja ove situacije. Ovlaštenja koja on ima apsolutno ne podrazumijevaju ona koja je imao Huseinović, koji je bio u statusu vršioca dužnosti. Ako se ova situacija ubrzo ne razriješi, RAK-u prijeti paraliza rada", rečeno nam je u toj agenciji.

Istakli su da će Savjet RAK-a 26. marta imati sjednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti razmatranje i trenutne situacije u vezi sa direktorom.

U Službi za informisanje Savjeta ministara nam je potvrđeno da nema naznaka da bi se o tom pitanju moglo raspravljati, uz pojašnjenje da se čeka stupanje na dužnost novog Savjeta ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem, koji će zamijeniti aktuelnog predsjedavajućeg Vjekoslava Bevandu.

Situacija sa direktorom RAK-a nije razriješena ni u prošlom mandatu, u kojem su okosnicu činili SNSD, SDP i HDZ BiH, a neizvjesno je kako će se tim pitanjem baviti nova većina koju će činiti SDA, DF, Savez za promjene i HDZ BiH. U međuvremenu, Huseinović, koji je na čelu RAK-a proveo četiri godine u legalnom mandatu i još sedam u pravno nedefinisanom statusu vršioca dužnosti, nedavno je razriješen dužnosti, a Srđan Rajčević, kojeg je Savjet RAK-a još u maju prošle godine jednoglasno potvrdio za poziciju direktora, još nije stupio na dužnost. Juče nismo uspjeli dobiti komentar Rajčevića.

Plamenko Čustović, predsjednik Savjeta RAK-a, juče je bio nedostupan, a Miloš Šolaja, član RAK-a, tvrdi da već postoje politički pritisci da se odustane od imenovanja Rajčevića i postavi neko od strane nove vladajuće koalicije na državnom nivou.

On upozorava da bi takav čin bio kršenje zakona jer, kako je istakao, Savjet ministara može samo da potvrdi kandidata kojeg izabere Savjet RAK-a, a ne može da postavlja i predlaže politički podobne kandidate.

Šolaja je, takođe, istakao da Lasta, iako je stručan i sposoban inženjer, nema ovlaštenje da donosi odluke bilo koje vrste koje su u nadležnosti te agencije.

"Niko ne može da potpisuje dozvole za emitovanje, dozvolu za digitalizaciju nema ko da potpiše, što je zaista ozbiljna stvar. Posljedice mogu biti mnogo veće", rekao je Šolaja.

U medijima se spekuliše da bi novog direktora RAK-a trebalo da imenuje SDS, ali nam je juče Jelena Dabarčić, savjetnik za medije Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, rekla da o tome uopšte nije ni bilo govora.

"Postojali su dogovori u vezi s ministrima i zamjenicima ministara u Savjetu ministara, ali o ostalim funkcijama za sada nije ni načelno razgovarano", istakla je Dabarčićeva.

Nejasno je i da li Savjet ministara formalno ima ovlaštenja da poništi važeću odluku Savjeta RAK-a, a Šolaja tvrdi da bi eventualno takva odluka predstavljala nastavak ignorisanja zakonskih normi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )