FOTO: unsplash.com

Norveška važi za jednu od najsretnijih zemalja, a za jedan njen dio - ne treba vam ni viza. U pitanju je Svalbard.

Svalbard, smješten na Arktiku, jedinstvena je zona bez viza. Dio je Norveške, ali je odvojen od šengenske saradnje i strancima nije potrebna viza niti radna ili boravišna dozvola da bi boravili na Svalbardu. Svi mogu da žive i rade na Svalbardu neograničeno bez obzira na državu.

Međutim, jedini način da se pristupi Svalbardu je preko zemlje Šengena, Norveške. To znači da će vam biti potrebna viza za putovanje kroz Norvešku, osim ako niste državljanin EU, EFTA ili Švajcarske, napominje Secret Atlas

Svi koji putuju na Svalbard (i iz njega) moraju da dokažu svoj identitet pasošem. Državljani zemalja Šengena i nordijski državljani takođe moraju da pokažu lične karte.

Svalbard je norveški arhipelag između kopnene Norveške i Sjevernog pola.

Naravno, ako vam se selidba na Svalbard učinila kao dobra ideja, morate da imate na umu i druge specifičnosti tog mjesta.

Jedna noć na Svalbardu traje tri mjeseca tokom zime. Takozvana polarna noć počinje početkom novembra i završava se krajem januara. Za to vrijeme nećete vidjeti ni tračak sunčeve svjetlosti na Svalbardu. S druge strane, tu su i polarni dani koji traju od 20. aprila do 23. augusta.

Longyearbyen je glavni grad i najveće naselje na Svalbardu, a u 2020. u njemu je živjelo tek nešto više od 1.750 ljudi. Najveći dio stanovništva čine Norvežani, a oko 16 posto nenorveški državljani, od kojih su najbrojniji stigli iz Tajlanda, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Zanimljivo je da Svalbard uopšte nema domorodačko stanovništvo, jer je ženama “zabranjeno” da se ovdje porode. Zapravo, zbog udaljene lokacije, nekoliko sedmica prije termina porođaja, žene su u obavezi da odu u kopnenu Norvešku da rode svoje bebe.

Šveđanka Sesilija Blomdal je na svom TikTok profilu otkrila kako izgleda živjeti na Svalbardu, tačnije u Longyearbyenu. Priznaje da gotovo svakog dana dobija pitanja zašto živi tamo.

@sejsejlija Cats are BANNED on Svalbard!! #svalbard #longyearbyen #cats ♬ original sound - Cecilia Blomdahl


“Evo zašto. Priroda. Ako živite na mjestu poput Svalbarda, mjestu koje se nalazi blizu Sjevernog pola, mora da jako cijenite prirodu. U protivnom, biće vam jako teško. Nama nije teško da sjednemo na motorne sanke i vozimo se 90 kilometara u jednom smjeru kako bismo išli na ručak. Takav je život ovdje”, ispričala je Cecilia u jednom od videa.

Kaže da joj niske temperature ne smetaju, a kiša na Svalbardu ne pada često.

Ipak, podijelila je još neka čudna pravila.

“Ovo je mjesto gdje vladaju polarni medvjedi, gdje lokalci moraju da budu naoružani kad napuštaju naselje i gdje niko ne smije biti rođen. Ovo je otok s puno životinja, ali jedna životinja nije dobrodošla. To je mačka”, rekla je Cecilia, objasnivši da ljudi tamo smatraju da mačke uništavaju prirodu, a Svalbard ima veliku populaciju ptica kojima bi mogle da naude.

Spominje se i pravilo da se ne smije brati ni gaziti cvijeće, a najvažnije je da ne smijete ostati bez novca. Svalbard dopušta da bilo ko živi i radi na njemu, ali jedino ako se možete sami brinuti o sebi i ako imate gdje da živite. U suprotnom vam prijeti izbacivanje, prenosi Avaz.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )