FOTO: null

Vlasnica agencije za promet nekretnina „Donatela“ iz Banjaluke Dragica Gajić protiv koje je MUP RS podnio krivičnu prijavu za protipravnu imovinsku korist od 4,8 miliona KM od Rafinerije nafte Brod, je supruga pomoćnika ministra pravde Republike Srpske Go

Dok je njegova supruga Rafinijeri, prema prijavi MUP-a, fakturisala milionske iznose za nepostojeće usluge, Goran Gajić je u Ministarstvu pravde bio zadužen za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije.

Goran Gajić je u pomoćnik ministra pravde postao u mandatu ministrice Gorane Zlatković, prenosi CAPITAL.ba.

On je bio pomoćnik, kako još uvijek piše na zvaničnoj veb stranici Vlade RS, za „poslove notarijata, advokature, pravobranilaštva, besplatne pravne pomoći i sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije“.

Na zahtjev da prokomentarišu ovaj slučaj, u Ministarstvu pravde RS danas su portalu CAPITAL rekli kratko da je Goran Gajić prije nedelju dana razriješen dužnosti.

U Ministarstvu su izbjegli otvoreno odgovoriti da li je razlog upravo moguća povezanost zbog milionske afere u Rafinijeriji nafte u koju je umiješana njegova supruga, ali su informaciju indirektno potvrdili ističući da je od svih pomoćnika ministara, smijenjen samo Gajić.


Došao iz MUP gdje je suspendovan

Gajić je u Ministarstvo pravde došao nakon što je suspendovan u MUP RS, gdje je radio u Inspektoratu za unutrašnju kontrolu. Gajić je, kako saznajemo, uložio žalbu na suspenziju, tako da je otvorena mogućnost da se ponovo vrati na staro radno mjesto.

Interesantno, MUP RS juče je napravio jedan presedan koji baca dodatno svjetlo na pozadinu čitavog slučaja.

Medijima su poslali saopštenje za javnost u kojem ih upoznaje sa ovom aferom. Policija često umjesto punog imena i prezimena objavi inicijale osumnjičenih osoba, međutim u ovom saopštenju, po prvi put, nisu navedeli čak inicijale prijavljenih lica. Umjesto inicijala ili imena napisali su samo „prvoprijavljeni“, „drugoprijavljeni“….


MUP: Rafineriju oštetili za šest miliona maraka

Protiv četiri odgovorna lica u Rafineriji nafte Brod i Agenciji za promet nekretnina iz Banjaluke podnesen je izveštaj Okružnom tužilaštvu Doboj zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Rafineriju za oko 6.190.265 KM, a Agenciji omogućili protivpravnu imovinsku korist od 4.838.297 KM.

Za prvoprijavljeno i drugoprijavljeno lice postoji osnov sumnje da su, kao odgovorna lica u Rafineriji nafte Brod i Agenciji za promet nekretnina iz Banjaluke u avgustu 2009. i februaru 2010. godine zaključili anekse ugovora kojim su ugovorili usluge geodetskih snimanja komunalnih uređaja, iako su znali da Agencija nije osposobljena i nema odobrenje Republičke uprave za geodetske poslove za pruženje ugovorenih usluga, saopšteno je iz MUP RS.

Na osnovu ispostavljenih faktura, Rafinerija je Agenciji isplatila 473.901 KM, a poslove snimanja je stvarno, po ceni od 114.613 KM, prema nalogu Agencije iz Banjaluke, izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva, ovlašteno za izvođenje radova. Na osnovu ispostavljenih faktura kojim je iskazana vrednost fiktivnih usluga, Agenciji je isplaćeno 229.361 KM.

Trećeprijavljeno lice, koje je obavljalo poslove rukovodioca građevinske službe u Rafineriji, u svojstvu nadzornog organa potpisom je overilo obračune usluga Agencije iz Banjaluke, kao da su stvarno izvršene.

Na ovaj način, tri prijavljena lica su Agenciji pribavila protivpravnu imovinsku korist od 703.263 KM, za koliko je oštećena Rafinerija nafte Brod. Četvrto lice osumnjičeno je da je kao odgovorno lice u Rafineriji sa drugoprijavljenim, odgovornim licem Agencije za promet nekretnina iz Banjaluke, u julu 2010. godine potpisalo novi aneks ugovora za izvođenje novih geodetskih poslova snimanja komunalnih uređaja. Na osnovu isplaćenih novčanih sredstava po fakturama koje je Agencija ispostavila za poslove snimanja, a koje je stvarno izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva za manji iznos, kao i na osnovu isplaćenih novčanih sredstava po osnovu faktura kojim je iskazana vrednost fiktivnih usluga, Rafineriji je pričinjena šteta od 3.879.160 KM, a Agencija je ostvarila protivpravnu imovinsku korist od 2.655.375 KM.

Obračune usluga Agencije iz Banjaluke kao da su stvarno izvršene i u ovom slučaju je potpisom overilo trećeprijavljeno lice.

Navedena tri prijavljena lica su, takođe, u 2010. godini oštetila Rafineriju Brod za 659.587 KM, a za isti iznos Agenciji pribavili protivpravnu imovinsku korist, tako što je prema nalogu odgovornog lica u Rafineriji, Agenciji isplaćen navedeni iznos na ime usluga izrade topografskog plana, a koje je za manji iznos izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva. Trećeprijavljeno lice je neovlašteno uputilo obaveštenje agenciji kojim se prihvata ponuda za izradu topografskog plana, iako su prijavljeni znali da su navedeni poslovi sastavni deo usluga ranije ugovorenih aneksom ugovora. I u ovom slučaju je trećeprijavljeno lice potpisom overilo obračune usluga Agencije iz Banjaluke, kao da su stvarno izvršene. Odgovorno lice agencije iz Banjaluke ispostavilo je Rafineriji račun na ime izvedenih radova geodetskog snimanja u kojem je netačno prikazan, odnosno uvećan obim radova koje je stvarno izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva i fakturisalo Agenciji. Trećeprijavljeno lice je, kao nadzorni organ, potpisalo obračun koji je ispostavila Agencija, iako mu je bilo poznato da fakturisane količine ne odgovaraju stvarnim količinama. Isto lice je potpisalo i obračun koji je stvarni izvođač radova, preduzeće iz Istočnog Sarajeva, ispostavilo Agenciji i koji sadrži stvarni obim izvedenih radova. Plaćanjem ispostavljenog računa Rafinerija nafte oštećena je za 820.072 KM, a Agencija je za isti iznos ostvarila protivpravnu imovinsku korist.


Osumnjičeni kojima MUP krije i inicijale

Dobojska policija je podnijela prijavu protiv Aleksandra Litvinenka i Sergeja G. Kraščuka bivših direktora Rafinerije nafte Brod, zatim Dušanke Šukurme bivšeg rukovodioca građevinske službe u Rafineriji Brod, te vlasnica agencije za nekretnine „Donatela“ Dragica Gajić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )