FOTO: null

Nakon što je Centar javne bezbednosti Doboj podneo Okružnom tužilaštvu izveštaj protiv četiri osobe pod optužbom da su iz Rafinerije Brod nelegalno izvukli 6,2 miliona maraka, konačno je počelo da se odmotava klupko oko malverzacija u ovom gigantu.

Policijskim izveštajem obuhvaćeni su sada već bivši direktori Rafinerije Aleksandar Litvinjenko i Sergej Kraščuk, kao i vlasnik firme "Donatela" Dragica Gajić i radnik Rafinerije Dušanka Šukurma.

Litvinjenko i Kraščuk su državljani Rusije i oni su nakon odlaska iz Rafinerije napustili Republiku Srpsku. Pošto BiH nema potpisan sporazum sa Rusijom o izručenju državljana teško je za očekivati da će se pomenuti "dvojac" naći pred pravosuđem Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su dogovorili da Rafinerija angažuje firmu "Donatelo" za obavljanje geodetskih snimanja i drugih poslova za ovo preduzeće. "Donatelo" je dalje angažovao firmu "Geonovo" iz Istočnog Sarajeva da odradi iste poslove.

- Firma iz Istočnog Sarajeva po završetku radova fakture je ispostavljala "Donatelu", a osumnjičeni su potom uvećavali iznose po nekoliko puta i na taj način izvlačili milione iz Rafinerije. Ovaj proces se ponavljao i to više puta, kaže za "Novosti" izvor blizak istrazi.

Da u Rafineriji Brod odavno nešto ne štima pokazala je i velika afera iz 2006. godine kad se pred pravosuđem Republike Srpske našlo šest osoba koje su bile osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja, koje su oštetile Rafineriju za 10 miliona maraka. Ipak, posle dugotrajnog sudskog procesa svi osumnjičeni su oslobođeni.

Rafinerija nafte Brod zvanično je počela sa radom u novembru 2008. godine, posle trogodišnjeg prekida, uspešne privatizacije i remonta postrojenja. Svečanu vrpcu su tada presekli u to vreme predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič i generalni direktor Rafinerije nafte Aleksandar Litvinjenko.

Sadašnji generalni direktor brodske Rafinerije Andrej Getinger izjavio je još lane da je u proteklih šest godina za osavremenjivanje postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta Rafinerije realizovan 261 milion evra direktnih investicija.

Prema najavama ruskih vlasnika, u Rafineriju Brod je od 2012. godine u četvorogodišnjem ciklusu planirana ukupna investicija od 700 miliona evra. Rafinerija bi posle toga radila u kapacitetu prerade od 4,2 miliona tona nafte.

Aleksandar Litvinjenko je bio prvi direktor Rafinerije Brod, nakon privatizacije od strane Rusa. Na direktorskoj funkciji je bio od 2007. do 2010. godine. Njega je nasledio Sergej Kraščuk 1. aprila 2010, a napustio Rafineriju krajem 2013. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )