FOTO: InfoBijeljina.com

Radovi na uređenju kanala Dašnica, koji prolazi kroz Bijeljinu, intenzivno se izvode i do sad je završeno više od 60 odsto planiranih poslova, a za ovaj posao obezbijeđeno je oko 2,4 miliona evra iz IPA fondova.

U okviru  projekta uređenja kanala Dašnica vrši se regulacija korita u dužini od 2,6 kilometra. Uporedo sa regulacijom korita, obale se oblažu kamenom kako bi se zadržao prirodni izgled kanala.

Gradi se i četiri kilometra pješačkih i biciklističkih staza, 960 metara kanalizacione mreže, a biće postavljeno i 25 galerija s rasvjetom i drugim pratećim sadržajima.

Ovaj projekat ima višestruki značaj, kaže projekt menadžer iz preduzeća “Buk-promet” inženjer Nikola Maksimović.

– Najprije smo uradili oko 1.200 metara regulacije donjeg dijela korita, na početnih 500 metara postavljamo rasvjetu i pravimo ivičnjake. U neregulisanom koritu su veliki troškovi održavanja i zasipanja i urušavanja obala i ovo će biti trajno rješenje koje će nam omogućiti velike uštede – tvrdi Maksimović.

Dodaje da su protekle godine bile velika opomena za sve strukture u Semberiji i da zbog toga treba preduzeti sve mjere kako se ne bi ponovila 2014. godina.

Prioritet je zaštita od poplava, bolja funkcionalnost, obezbjeđenje većeg protoka vodotoka.

Portparol Javne ustanove “Vode Srpske” Saša Mirić kaže da ovaj projekat podrazumijeva kompletnu urbanu regulaciju kanala Dašnica.

– Vrijednost projekta je 2.350.000 evra. U okviru ovog ugovora vrši se i uređenje spojnog kanala između kanala Dašnica i majevičkog kanala u dužini 750 metara, zatim sanacija spojne građevine između kanala Glogovac i Dašnica i uređenje još jednog kanala 350 metara – precizirao je Mirić.

Građani Bijeljine smatraju da će ih kanal zaštiti od poplava, a da će uređene obale kanala biti spremne za djecu, bicikliste, šetače i ribolovce. Nadaju se da ova lokacija nesavjesnim pojedincima neće više služiti za odlaganje otpada.

– Ovo bi moglo da bude divno mjesto za odmor i šetnju. Te galerije, klupe i zelenilo će nam mnogo značiti. Samo se mora malo više obratiti pažnja na higijenu. Treba preduzeti sve da se spriječe građani da bacaju smeće i otpad u kanal. Em je ružna slika, em ugrožava naše zdravlje. Mislim da bi se više trebala angažovati komunalna policija – kaže Bijeljinac Slavko Savičić.

Nadležni ovu sugestiju prihvataju sa odobravanjem.

U Komunalnoj policiji Grada Bijeljina kažu da redovno kontrolišu ovaj reon upravo kako bi spriječili nesavjesne građane da zagađuju životnu sredinu.

Kamere

Komunalna policija podsjeća da je prije par godina pokrenuta inicijativa za postavljanje nadzornih kamera, ali da ovaj projekat nije realizovan zbog nedostatka sredstava. Osim pojačanih kontrola, smatraju i da bi rigoroznije novčane kazne mogle da daju efekte.

Uređenje kanala Dašnica počelo je krajem juna 2018, a trebalo bi da bude završeno u ljeto iduće godine. Aktivnosti na uređenju kompletne kanalske mreže u Semberiji se nastavljaju i u narednom periodu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )