FOTO: blic.rs

Vlada Srpske obezbijedila je višemilionska kreditna sredstva za izgradnju Drinskog nasipa, da bi se zaštitilo stanovništvo varošice Јanje i svih semberskih sela duž sliva rijeke Drine.

Radovi su odavno trebalo da počnu, ali ih je zaustavila peticija mještana Јanje, nezadovoljnih cijenom ponuđenom za parcele na kojima će biti izgrađen budući nasip.

U ЈU Vode Srpske kažu da će još neko vrijeme čekati na rješenje peticije mještanja Јanje. Direktor Miroslav Milovanović apeluje na mještane Јanje i gradsku vlast u Bijeljini da se uključe u rješavanje peticije.

- A ako ne dođe do nekog kompromisa sa njihove strane mi ćemo biti prinuđeni da radove pomjerimo prema gradu Bijeljini i zaštitimo mještane sela Amajlije, Popovi i drugih sela - kaže Milovanović.

Mještani Јanje kažu da su svjesni značaja Drinskog nasipa, jer su u poplavama 2014. godine pretrpjeli veliku materijalnu štetu.

Smail Aljetović iz Orlovog polja kod Јanje ističe da je gradnja Drinskog nasipa značajna i za ostalo stanovništvo, jer, kako navodi, voda prođe i do Amajlija, Popova i drugih mjesta.

Značaj takvog projekta pojačalo je i uređenje korita rijeke Јanje, za šta je vlada Turske obezbijedila četiri miliona KM.

- Stručnjaci su procijenili, a i mi sami smo vidjeli da je bio jedan takav nasip da bi bilo mnogo manje štete 2014. godine. Međutim, trebalo bi i što se tiče gradske uprave, a naročito Ministarstva šumarstva i vodoprivrede da izađu u susret mještanima, ne samo Јanje, nego Popova i Amajlija i da se nađe adekvatna zamjena ili nadoknada za to zemljište - rekao je Azem Aletović, predsjednik MZ Јanja.

Saznajemo da je od početnih ponuđenih 1,6 KM, cijena po metru kvadratnom stigla do četiri KM.

Odluka o konačnoj cijeni moraće se pokriti skupštinskom odlukom Grada Bijeljina. Mještane Јanje podržao je i dio stanovnika sela Popovi i Amajlije, ali ističu još problem što je Pavlovića put, od trgovačkog centra Fis do Univerziteta Slobomir napravljen kao vještačka brana, pa kako kaću, voda nigdje ne može da prelije.

Drinskom nasipu prethodi uređenje korita rijeke Јanje, u starom dijelu Јanje i u Novom naselju. Vrijednost projekta, koji je finansiran sredstvima IPA fondova, Turske, Vlade Srpske i Grada Bijeljina, je 17 miliona KM.

- Ovim projektom se podrazumijeva i odvodnja unutrašnjih voda iz naselja Јanja i brdskih voda koje dolaze u Novo naselje Јanja - podsjeća Slavko Novaković, mještanin Novog naselja u Јanji i odbornik u Skupštini Bijeljine.

O usporavanju projekta "Drinski nasip", Novaković kaže da prava traže više oni kojima se zemlja ne oduzima, nego oni kojima se oduzima, i tu je, ističe, u pitanju politizacija.

Republika Srpska nije ponovila ono što je radila država SFRЈ koja je proglašavala tzv. "državni interes'' i ulazila u privatne posjede i gradila nasipe, pruge, autoputeve, a vlasnici oduzete privatne imovine svoj finansijski interes kasnije tražili na sudu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )