FOTO: Glas Srpske

Da su male i izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj superiornije u odnosu na velike gradove kada su u pitanju primanja radnika najbolji primjer su Trnovo i Istočni Drvar, gdje su prosječne neto plate veće nego u Prijedoru, Doboju, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku i Gradišci.

To potvrđuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je u Trnovu prosječna neto plata nakon oporezivanja u 2018. iznosila 952, a u Istočnom Drvaru 960 maraka. Sa druge strane, svi gradovi, osim Banjaluke, imaju prosječne neto plate ispod 900 maraka.

Predsjednik Saveza gradova i opština RS Ljubiša Ćosić objašnjava da u manjim opštinama privredni sektor nije dovoljno razvijen, pa su njihovi radnici uglavnom vezani za šumarstvo, elektrodistribuciju ili opštinsku administraciju.

- U manjim lokalnim zajednicama ljudi uglavnom rade u javnim ustanovama i preduzećima koja su u njima smještena, a gdje su plate veće nego u realnom sektoru, zbog čega i imaju veća primanja - rekao je Ćosić.

Načelnik Trnova Dragomir Gagović kaže da trenutno ova opština broji oko 2.500 stanovnika. Oni uglavnom rade u šumskom gazdinstvu, policiji, Domu zdravlja, školi i administraciji.

- Kod nas je i veliki procenat visokoobrazovanih. U opštinskoj administraciji gotovo svi imaju visoku stručnu spremu, tačnije samo dvoje je bez fakultetske diplome. Tu je i dosta onih koji su zaposleni u institucijama u Sarajevu, što je takođe uticalo na bolji prosjek plata - objašnjava Gagović.

Naglašava da u posljednjem periodu nastoje da što više ulažu u razvoj proizvodnog sektora, kao što su prerada drveta i ribnjaci, gdje uskoro očekuju veći broj zaposlenih sa boljim primanjima.

- Naša opština bila je gotovo uništena tokom rata. Trebale su nam godine da sve ponovo izgradimo i obnovimo. Mnogi su se iselili jer su im domovi spaljeni - podsjeća Gagović.

Svakodnevno nastoje da ulažu u razvoj, i to u svim oblastima, da bi, kako kaže, obezbijedili bolje uslove za život svojih mještana.

I u Istočnom Drvaru prioritet je razvoj, i to u svim segmentima. Načelnica te opštine Milka Ivanković kaže da svake godine nastoje da izdvojite što više sredstava u infrastrukturu i stambeni fond, i to uz podršku Vlade RS. To je mala, kako kaže, povratnička sredina, sa manje od 200 stanovnika. Mještani su uglavnom zaposleni u tamošnjem Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci”, u nekoliko privatnih firmi u drvno-prerađivačkoj industriji, te pošti, Domu zdravlja, Zavodu za zapošljavanje i opštinskoj administraciji.

- Kod nas su u opštinskoj administraciji prosječne plate 840 maraka, tako da prosjek na nivou cijele opštine sigurno popravljaju druga preduzeća i ustanove - dodala je Ivankovićeva.

Stimulativne mjere

Načelnik Trnova Radomir Gagović kaže da raznim stimulativnim mjerama pokušavaju da stanovništvo zadrže u toj opštini.

- Upravo nastojimo da vratimo jednu porodicu sa petoro djece, koja se odselila u Srbiju. Obezbijedićemo im smještaj u Trnovu i zaposliti jednog člana porodice, a djeci ćemo pomagati prilikom školovanja - naglašava Gagović.

Prosječne neto plate nakon oporezivanja u 2018. godini u KM (podaci Zavoda za statistiku RS)

  • Banjaluka - 981
  • Prijedor - 837
  • Doboj - 855
  • Bijeljina - 796
  • Trebinje - 893
  • Gradiška - 791
  • Zvornik - 847
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )