FOTO: null

TUZLA - Radnici Livnice čelika Tuzla počeli su štrajk u krugu tvornice, jer nisu u mogućnosti da idu u penziju.

Pečat firme je zaplijenio sud, a on je potreban na dokumentaciji kako bi se radnici penzionisali. Ukoliko se ništa ne promijeni, planiraju štrajk glađu ili šatorsko naselje.

Naime, Livnica čelika Tuzla, odnosno fiktivna firma "Bosnia Valves", od jula prošle godine je u stečaju, a za 104 radnika su izmirene sve obaveze.

Radnici koji ispunjavaju uslove treba da idu u penziju, a ostali na biro. Međutim, nema pečata. Njega je Uprava odnijela u resorno ministarstvo, a dalje ga zaplijenio sud.

Mato Mišković je jedan od radnika koji ima 42 godine radnog staža i čeka penziju.

"Imali smo dva direktora. Neki od njih je odnio pečat u Vladu, otključao kancelariju i ostavio na sto. Oni su pozvali policiju i pečat je odnesen. Sada niko iz Vlade, a ni premijer, neće da uzme naš pečat. Gdje je pečat", rekao je Mišković. On je istakao da su čuli da se pečat sada nalazi u sudu.

"Kako mi možemo izuzeti taj pečat da se meni udari taj štembilj? Meni su urađeni papiri. Čekaju me ovdje. Samo da predam i gotova moja penzija", kaže Mišković i dodaje da dva mjeseca čeka pečat.

Inače, u fiktivnu firmu "Bosnia Valves" prebačeno je 105 radnika iz Livnice, a samo tri su ostala i otišla u penziju.

Radničke knjižice ostalih radnika su pod ključem, a radnici ni na nebu ni na zemlji.

"Tražimo da se riješi status naših knjižica, da li smo pravno zaposleni ili nismo. Radnici ne mogu dići knjižice. Ne znaju ni gdje su ni šta su", priča radnik Amir Begović.

Podsjećanja radi, 105 radnika tuzlanske Livnice, cijelu platu nije dobilo od 1999. godine, isplaćivane su parcijalno, a posljednju godinu dana nisu dobili ni  marku, tako da pet godina ne znaju kakav im je status.

"Tražimo samo jedan zarađeni lični dohodak, jednu platu. Nismo dobili zadnjih 13 mjeseci nijedne KM", naglašava Osman Sofić, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla.

On je pozvao Vladu Tuzlanskog kantona, kao vlasnika 70 odsto tvornice, da vrati pečat kako bi radnici riješili svoj status.

Inače, posljednja mašina u Livnici čelika Tuzla ugašena je u avgustu prošle godine. Tvornicu je, kao i mnoge druge, uništila kriminalna privatizacija.

Pravosnažnom presudom bivši direktor Livnice Drago Jurić osuđen je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i obaveza plaćanja štete Livnici u iznosu od 80.000 KM. Kazna zatvora zamijenjena je novčanom kaznom. Iza njega su ostali radnici zaposleni u fiktivno stvorenoj firmi "Bosnia Valves", kojima je sada najveći problem kako doći do pečata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )