FOTO: null

Metalsko preduzeće "Elvako" u Bijeljini, koje posluje u sastavu "Bobar grupacije", pokušaće da opstane uz zajednički napor 150 radnika i menadžmenta, čiji je zadatak da u narednih sedam dana pripremi plan konsolidacije.

Nakon višečasovnih pregovora Štrajkačkog odbora i menadžmenta, uz posredovanje Granskog sinikata metalaca, danas izabrani direktor Milan Božić rekao je novinarima da "Elvako" može da opstane, jer ima proizvod tražen na tržištu i poznate kupce, ali se moraju riješiti problemi nelikvidnosti zbog kojih je nemoguće obezbijediti repromaterijal za proizvodnju. 

On kaže da je nakon smrti većinskog vlasnika Gavrila Bobara došlo do sunovrata cijele poslovne grupacije, na čelu sa Bobar bankom, što se negativno odrazilo i na poslovanje "Elvaka". 

Prema Božićevim riječima, dug preduzeća za devet mjeseci je oko dva miliona KM, dok "Elvako" ima problem sa vraćanjem kredita od 6,5 miliona KM u Investiciono-razvojnoj banci, oko 800.000 KM blokiranih u Bobar banci i još kredita kod komercijalnih banaka koji pristižu za naplatu. 

On ističe da plata radnicima trenutno kasni samo osam dana, ali da doprinosi na plate nisu uplaćeni za 10 mjeseci, od čega je dug za pet mjeseci reprogramiran. 

"Već sutra ćemo resornom ministarstvu predložiti plan konsolidacije koji bi u nekoliko koraka mogao dovesti do ozravljenja firme i očuvanje radnih mjesta, ako se riješi problem blokade računa", najavio je Božić. 

On kaže da optimizam uliva izvozno orjentisano poslovanje i dosadašnji strani partneri koji su zainteresovani za proizvodnju u "Elvaku". 

"Tri šlepera robe spremna su za izvoz u Holandiju i to može da bude inicijalni dio za obezbjeđenje redovnosti primanja, a sa drugim poslovnim partnerima pokušaćemo da ponovo aktiviramo proizvodnju u fabrikama elektroda, armaturnih mreža i panelnih ogradnih sistema", rekao je Božić. 

Planirana mjesečna proizvodnja u "Elvaku" vrijedna je oko milion KM, a prosječna plata radnika je 600 KM. 

Radnici su u razgovoru sa novinarima rekli da ova fabrika može da radi samo sa dobrim ljudima koji je vode, a predsjednik Štrajkačkog odbora Miloš Pekić vjeruje da će "Elvako" opstati uz pomoć države. 

Predsjednik Granskog sindikata metalaca Tane Peulić rekao je da sindikat daje punu podršku preduzeću "Elvaku" samo pod uslovom da radnici budu potpuno zaštićeni. 

"Radnici moraju imati riješen status i obezbjeđene uslove za proizvodnju, a ključno pitanje ostanka i budućnosti firme menadžment i Upravni odbor moraju hitno ponuditi kroz plan konsolidacije", rekao je Peulić. 

Radnici "Elvaka" juče su započeli generalni štrajk tražeći da se riješe problemi poslovanja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )