FOTO: null

Radnici bijeljinskog „Elvaka“, njih oko150 radnika, danas su ušli u fabričke hale i nastavili su proizvodnju nakon generalnog štrajka, koji je trajao od petka, 19. decembra, potvrdio je Miloš Pekić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Elvaku“.

Pekić je izjavio za poslovni portal CAPITAL da je „štrajk zamrznut“ do ispunjenja radničkih zahtjeva, koji podrazumijevaju isplatu novembarske plate i uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

U petak, 26. decembra, u Banjaluci nas je primio ministar industrije i energetike Petar Đokić. Predali smo mu plan konsolidacije preduzeća. Nije nam ništa konkretno obećao, ali će s našim problemom upoznati članove Vlade RS“, izjavio je Pekić.

Pekić kaže da je „štrajk zamrznut“ do ispunjenja radničkih zahtjeva. Najveći problem za ovo preduzeće trenutno predstavlja to što je žiro-račun blokiran i što firma ne može da funkcioniše. Radnici su zabrinuti za svoju budućnost, jer se plaše da će stanje neizvjesnosti potrajati i da će se iz mjeseca u mjesec samo gomilati obaveze i dugovi. Oni tvrde da posla za „Elvako“ ima dovoljno, te da je neophodno samo obezbijediti sirovinu za normalno poslovanje.

Prošle sedmice imenovani, vršilac dužnosti direktora „Elvaka“ Milenko Božić, izjavio je da je „Elvako“ za devet mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od dva miliona maraka. Plate su redovno isplaćivane, izuzev novembarske, koja kasni petnaestak dana. Obaveze za doprinose nisu uplaćivane oko godinu dana.

Trenutno „Elvako“ ima ogromna kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka, dok kod IRB-a RS ima kreditno zaduženje od 6,5 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )