FOTO: null

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović ocijenio je večeras da je koalicija ove političke partije sa DNS-om i SP-om stabilna, kao i većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nema ni jedan problem koji bi se možda mogao očekivati kada je riječ o ovakvim koalicijama i sigurno je da imamo skupštinsku većinu", rekao je Radmanović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da oni koji pričaju o stvaranju nove skupštinske većine imaju pravo na to, jer je Srpska demokratsko društvo.

"Znamo da nemaju skupštinsku većinu i da je njihov koncept da se trude da do kraja godine naprave određene probleme", istakao je Radmanović.

On je naveo da je opozicija u Srpskoj, na bazi nekog snimka, počela da pravi problem kupovine poslanika i da nepotrebno priča o tome pola godine.

"Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik mi je obećao da će koalicija, koju predvodi SNSD, dati potpise za održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojoj bi bilo riječi o snimku. Sigurno je da nema nikakve kupovine poslanika sa naše strane, nego obrnuto, što ćemo dokazati na sjednici skupštine", istakao je Radmanović.

On je napomenuo da u SNSD dolaze članovi opozicije koji su razočarani u njen rad.

Radmanović smatra da je riješen problem sa poslanikom SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igorom Radojičićem.

"SNSD je velika politička partija i uvijek ima različitih mišljenja, a jedno je bilo i Radojičićevo. Čini mi se da je sve u redu, a to kažem jer nikada se ne može tvrditi u ovako turbulentnim vremenima da se nešto novo neće dogoditi", rekao je Radmanović, ocijenivši da je dobro što se Radojičić vratio u poslanički Klub SNSD-a.


Izetbegović ima jasan antidejtonski koncept

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović ocijenio je večeras da je veoma teška i komlikovana situacija na nivou BiH, jer tempo diktira lider SDA Bakir Izetbegović, koji ima jasan antidejtonski koncept.

"Nažalost, s vremena na vrijeme, odnosno svakih 10 godina pojavi se i neka srpska ekipa koja prihvata takvu kombinaciju. Tako smo došli u situaciju da bude usvojen Krivični zakon BiH, što je klasični prenos nadležnosti", rekao je Radmanović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je podsjetio da je i struka rekla da je to prenos nadležnosti i istakao da se ne može prihvatiti stav nekog od srpskih ministara na nivou BiH koji kaže da to nije tačno.

"To je samo početak, jer vidimo da ćemo proći kroz težak period. Nerado se prisjećamo onog što je bilo prije 10 odina kada su masovno prenošene nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i kada su predstavnici iz Srpske samo slušali ono što govore u Sarajevu i dio međunarodne zajednice, što se i sada ponavlja", dodao je Radmanović.

On je naveo da je posljednji pokušaj Savjeta ministara BiH da bude riješeno pitanje mehanizma koordinacije van svih dogovora i da je to koncept Sarajeva i dijela međunarodne zajednice.

"Godinama imamo dogovor kako da to pitanje bude riješeno, a onda dođe neka ekipa ili iskoristi dolazak druge ekipe iz Srpske i promijeni sve. Nije princip koordinacije imate li pravo da dignete ruku ili ne, nego je princip da budu pitane ustavne kategorije u BiH, što je Republika Srpska", kaže Radmanović.

Prema njegovim riječima, manjina iz Republike Srpske, koja je u vlasti na nivou BiH, prihvata po svaku cijenu što im se kaže u Sarajevu, što nije dobro.

"Nažalost, nema dijaloga srpskih političkih predstavnika na nivou BiH. U institucijama BiH nema razlike među hrvatskim predstavnicima, mala razlika je među bošnjačkim, dok se pojavila krupna razlika među srpskim predstavnicima, što ide na štetu Srpske", rekao je Radmanović.

On je naglasio da predstavnike Srba na nivou BiH biraju drugi, što je van koncepta BiH i Ustava.

"Oni, prepadnuti političarima iz Sarajeva da mogu biti promijenjeni, prihvataju sve. Imali smo priliku da ovako nešto osjetimo, pa smo izgubli dio fiskalnog, pravosudnog i bezbjednosnog suvereniteta", dodao je Radmanović i ponovio da u BiH sve mora biti rađeno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je kao opasnost i novi prenos nadležnosti naveo pokušaj objedinjavanja agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH.

"U prethodnom periodu smo spriječili razgovore o tome. Međutim, sada, zbog novih ekipa koje dolaze, postoji opasnost da se to uradi, što mora biti spriječeno, a vlast u Srpskoj će sve učiniti da do objedinjavanja agencije ne dođe", ističe Radmanović.

On je ocijenio da se, zbog krize vlasti u FBiH, stvara nestabilnost u cijeloj BiH.

"Dio opozicije u Republici Srpskoj pokušava da takvu situaciju napravi i u Srpskoj, što je nemoguće. Moguće je da se takva kriza prenese na nivou BiH, jer njene institucije ništa ne rade i zaslužile su da nešto bude promijenjeno", smatra Radmanović.

On tvrdi da su odnosi zemalja na području Balkana pogoršani.

"U svemu ovome je veliki problem terorizam. Nažalost, postoji dio medija i političara u Sarajevu koji neće da kažu da je terorizam ubiti policajca i koji hoće da plate odbranu terorista, što može biti problem", zaključio je Radmanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )