FOTO: null

U domaćinstvima širom RS radijatori će za Novu godinu i Božić biti vreli 24 časa, rekli su u toplanama.

Ističu da je praksa godinama unazad da se za vrijeme praznika grije cijelu noć, što neće dodatno uticati na cijenu grijanja.

Direktor dobojske "Toplane" Zdravko Petrović kaže da su i prethodnih godina u vrijeme praznika grijali cijeli dan i noć, te da će tu tradiciju nastaviti i sada.

- Mimo praznika grijanje počinje ujutro od pola četiri do 22 časa, tako da ni tada nema nekog prekida, ali za praznike grijemo cijelu noć - rekao je Petrović, naglasivši da trenutno imaju na lageru oko 25.000 tona uglja iz rudnika "Stanari", što će biti dovoljno za ovu grijnu sezonu.

Direktor prijedorske "Toplane" Ljiljana Despotović kaže da su prelaskom na drvnu biomasu prešli na sistem grijanja 24 časa, a energenta ima dovoljno do isteka sezone.

Direktor bijeljinske "Gradske toplane" Radomir Marjanović kaže da je praksa bila uvijek da se uoči Nove godine grije cijelu noć.

- Nadam se da ćemo imati dovoljno uglja da ne prekidamo grijanje u vrijeme praznika. Mi dugujemo dobavljaču, nama duguju potrošači i tako se vrtimo ukrug sa nabavkom energenta - rekao je Marjanović, naglasivši da trenutne zalihe ne premašuju pet dana.

Rukovodilac toplifikacije i održavanja u preduzeću "Zvornik stan" u Zvorniku Goran Savić ističe da će uoči Nove godine i za Božić grijati 24 časa.

- I prethodnih godina smo grijali produženo u vrijeme praznika, pa nema razloga da tako ne bude i sada. Za zagrijavanje domaćinstava koristimo prirodni gas, kojeg ima sasvim dovoljno - rekao je Savić.

U čelinačkoj "Toplani" kažu da se podrazumijeva da za praznike griju cijelu noć.

- Na lageru imamo još 1.300 tona stanarskog uglja, što će biti dovoljno za grijanje do 1. marta, ali to neće ugroziti sezonu grijanja jer ćemo nabaviti energent od drugog proizvođača - rekao je direktor "Toplane" Nedeljko Babić.

Rukovodilac u gradiškoj "Toplani" Branko Usorac kaže da konstantno imaju redukovano noćno grijanje.

- Grijemo i noću, ali za 30 do 50 odsto slabijim intenzitetom nego tokom dana, tako da su radijatori stalno topli, a u situacijama kada su temperature niske pojačamo grijanje i noću - rekao je Usorac i dodao da će za Novu godinu i Božić grijati cijelu noć jer stanovnici zbog proslave praznika duže ostaju budni.  

Dugovanja

U toplanama širom Srpske kažu da su najveći problem nesavjesni građani i privrednici koji ne izmiruju redovno svoje obaveze, pa zbog dugova trpi nabavka energenata.

U tom začaranom krugu dugovanja najviše ispaštaju građani i privreda, odnosno oni koji su dužni da plate utrošenu toplotnu energiju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )