FOTO: null

Rekonstrukcija i izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je u punom jeku, a trenutno se privode kraju radovi na izgradnji dijela južnog krila, čije je otvaranje planirano u novembru ili početkom decembra ove godine.

Pored radova na južnom krilu, paralelno se u centralnom medicinskom bloku izvodi rekonstrukcija na devet etaža, a na sjevernom krilu u toku su pripremni radovi do etaže minus dva, koji podrazumijevaju rušenje prijašnjeg objekta, osiguranje građevinske jame i početak gradnje novog objekta sjevernog krila.

Sada je već vidljivo da će sa završetkom tih značajnih radova ovaj zdravstveni centar postati moderna zdravstvena ustanova najvišeg kvaliteta, te da će pacijenti imati vrhunsku zdravstvenu zaštitu.


JUŽNO KRILO:
Ideja o nastavku projekta "Koreja" nastala je početkom 2010. godine kada su u potpunosti implementirani projekti "Koreja" i "Koreja II". Projekat "Koreja III" (treća faza projekta modernizacije bolnica u BiH), kao nastavak izgradnje južnog krila podrazumijevao je tri segmenta: izgradnju objekta, nabavku opreme i opremanje, te edukaciju našeg osoblja u Republici Koreji. Izgradnja lamele C južnog krila započela je 2013. godine, a otvaranje ovog novog dijela UKC RS i useljenje u nove prostorije planirano je za novembar. U njemu će sada biti smješteno sedam organizacionih jedinica UKC RS, među kojima su ambulante za vanjske pacijente Klinike za bolesti uha, grla i nosa, Klinike za očne bolesti, Klinike za kardiovaskularne bolesti, Klinike za unutrašnje bolesti i Klinike za neurologiju, Zavod za laboratorijsku dijagnostiku i dijagnostički dio Zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde.

Izgradnjom i puštanjem u funkciju južnog krila UKC RS riješiće se jedan od najvećih problema s kojima se ova institucija suočava u svakodnevnom radu, a to je miješanje vanjskih i unutrašnjih pacijenata. Sa završetkom južnog krila moći će se obaviti veći broj pregleda i procedura u prostoru koji je namjenski urađen prema evropskim standardima za polikliniku i to uz upotrebu nove sofisticirane opreme poput: SPECT/CT-a, PET/CT-a, digitalnog mamografa, sale za kateterizaciju za interventnu kardiologiju s intravaskularnom dijagnostikom (IVUS) i sala za kateterizaciju za invazivnu kardiologiju/elektrofiziologiju.

Južno krilo u konačnici, nakon svih završenih radova, obuhvatiće površinu od oko 18.000 kvadratnih metara.

"U ovom trenutku imamo u najvećem dijelu završeno južno krilo, koje će obezbijediti kompletan ambulantno-poliklinički dio i počeli smo sa rekonstrukcijom centralnog medicinskog bloka, gdje će se nalaziti sedam etaža isključivo za stacionarne bolesnike", rekao je prof. dr sc. med. Mirko Stanetić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Stanetić napominje da će se izgradnjom južnog krila i rekonstrukcijom CMB-a stvoriti uslovi da se ne miješaju stacionarni i ambulantni bolesnici.


REKONSTRUKCIJA CMB-a I IZGRADNJA SJEVERNOG KRILA
: Rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka UKC RS podrazumijevaju rekonstrukciju objekta površine oko 41.000 kvadratnih metara i izgradnju novog sjevernog krila površine oko 17.000 kvadratnih metara.

Ugovorom koji su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter 30. septembra 2014. godine predviđeno je da radovi traju 42 mjeseca, plus 30 dana potrebnih za mobilizaciju resursa, a vrijednost iznosi 84 miliona evra, plus PDV.

Ovim projektom konačno će se omogućiti preseljenje hirurških klinika, kao i Klinike za plućne bolesti na lokaciju Paprikovac, a u novoizgrađenom sjevernom krilu, između ostalog, biće smješteni Centar urgentne medicine sa dvije operacione sale koje će raditi 24 časa, zatim Zavod za patologiju, te operacioni blok s intenzivnom njegom.

Rekonstrukcija CMB-a i izgradnja sjevernog krila će pored savremene medicinske opreme i rekonstruisanog prostora omogućiti radnicima bolje uslove za rad, a pacijenti će dobiti sobe koje su moderno opremljene s unaprijeđenim sistemom komunikacije sa medicinskim osobljem, te će im, samim tim, biti osiguran ugodniji boravak u bolnici.

"Izgradnja sjevernog krila i rekonstrukcija CMB-a omogućiće da se hirurgija u paketu preseli na jednu lokaciju, a to podrazumijeva stacionarni dio, operacione sale, intenzivnu njegu, te Centralnu jedinicu za sterilizaciju", naglasio je Stanetić.

Što se tiče centralnog medicinskog bloka, predviđa se da će iduće godine rekonstrukcija stići do četvrtog sprata, a završetkom radova u ovom bloku standard bolničkog liječenja biće značajno unaprijeđen.

"Pretežno su planirane dvokrevetne sobe, te jedan dio jednokrevetnih. Svaka soba će imati kupatilo i toalet, odnosno higijenski uslovi biće znatno bolji. Značajno je i to što će se na daleko lakši način vršiti nadzor nad pacijentima i neće biti miješanja ambulantnih bolesnika koji veoma uznemiravaju pacijente koji leže u sobama", izjavio je Stanetić.


NEOMETANO FUNKCIONISANJE
: U UKC RS ocjenjuju ovaj projekat veoma ambicioznim i jednim od najkompleksnijih u zdravstvu RS jer je njime predviđeno da ustanova funkcioniše neometano, tj. bez prekida rada sa pacijentima tokom izvođenja radova.

"Ne ulazeći u građevinske detalje, mi za ovo vrijeme moramo potpuno promijeniti koncept rada. Trenutno radimo na tri lokacije, ali kad se objedine ove tri cjeline, pored postojećih organizacionih jedinica koje su već u CMB-u, na Paprikovcu će biti smješteno praktično sve, odnosno svi objekti Univerzitetskog kliničkog centra RS", kazao je direktor ove ustanove.

Jedna od novina koja će pratiti bolničko liječenje je i to što će u ovoj ustanovi biti nekoliko VIP soba, odnosno soba sa posebnim nadzorom.

Veoma je važno, kako ističu u Univerzitetskom kliničkom centru RS, što će čitava ova ustanova napredovati u organizaciji posla, a samim tim će i stručnije, uspješnije i kvalitetnije da funkcioniše, što pojašnjavaju primjerom:

"Ako je pacijent imao saobraćajnu nesreću, on ulazi u Centar urgentne medicine gdje ga samo hodnik dijeli od Zavoda za kliničku radiologiju, gdje se vrši dijagnostička obrada. U slučaju da je tog pacijenta potrebno podvrgnuti operativnom zahvatu, isti će se obaviti sprat iznad, čime će se spriječiti nepotrebno gubljenje vremena".

Naravno, rekonstrukciju ne čine samo građevinski radovi... Ona podrazumijeva i opremanje, zadovoljavanje standarda energetske efikasnosti, realizaciju projekta po principu "ključ u ruke", edukativni proces i napredak u organizacionoj strukturi ustanove.

Projekat je podržan od strane Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a finansira se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke. Vrijednost ugovora za rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka i izgradnju sjevernog krila iznosi 84 miliona evra, dok su izgradnja dijela južnog krila i njegovo opremanje finansirani iz projekta realizovanog sa Korea Eximbank, čija je vrijednost 30 miliona dolara.


Nova zapošljavanja

Modernizaciju Univerzitetskog kliničkog centra RS pratiće i zapošljavanje radnika zbog uvođenja novih složenih procedura.

"Zapošljavanje će biti u skladu s medicinskim disciplinama. Spektar usluga se mijenja godinama pa se pretpostavlja da će se za četiri do pet godina ukazati potreba za povećanjem broja zaposlenih", kazao je Stanetić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )