FOTO: pixabay

Ljudi koji rade noćne ili druge smjene koje mogu da poremete san imaju veću vjerovatnoću da obole od depresije nego oni koji rade od "devet do pet", objavili su britanski naučnici.

Britanski naučnici su proučili podatke sedam ranijih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28.000 ljudi. Među smjenskim radnicima su evidentirali 28 odsto veću vjerovatnoću da će iskusiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one s konzistentnim radnim vremenom tokom nedelje.

"Znamo da rad u smjenama mijenja normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmjenama dana i noći", rekla je vođa istraživanja Luciana Torkati, naučnica na Univerzitetu u Ekseteru.

"Taj poremećaj ljude čini ćudljivim i razdražljivim i rezultira socijalnom izolacijom jer im se radno vrijeme ne poklapa s radnim vremenom članova porodice i prijatelja", rekla je naučnica.

Na smjenski rad posebno su osjetljive žene, pišu naučnici u časopisu American Journal of Public Health. U poređenju sa ženama kojima je radno vrijeme konzistentno, razvoj mentalnih poteškoća za 78 odsto je veći među ženama koje su prisiljene da rade u smjenama.

Rezultati upućuju na to da radnici i poslodavci treba da budu svjesni potencijalnih posledica smenskog rada kada je posredi mentalno zdravlje zaposlenih.

"Naš mozak je programiran tako da spava noću, kada nema dnevnog svjetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju", objasnila je Torkati.

"Smjenski rad, posebno noćni, taj ciklus okreće naglavačke. Procesuiranje informacija i budnost noću, a spavanje danju. Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na kraju može da rezultira raznim mentalnim poremećajima", zaključila je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )