FOTO: InfoBijeljina

Predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske predstavili su danas u Bijeljini rad u javnom interesu kao alternativnu krivičnu sankciju, saopšteno je iz Gradske uprave.

Inspektor u Ministarstvu pravde Nenad Mirkonj pojasnio je da rad u javnom interesu, kao jedna od alternativnih sankcija, predviđa mogućnost da nadležni sud, na zahtjev osuđenog, izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine zamijeni radom u javnom interesu.

"Jako nam je važno da ostvarimo saradnju sa lokalnim zajednicama i javnim preduzećima i ustanovama jer se ova vrsta alternativne sankcije izvršava u mjestu prebivališta osuđenog lica", istakao je Mirkonj.

On je naveo da rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60 časova u mjesecu, ni duži od 360 časova u šest mjeseci.

"Taj rad je besplatan i preduzeća i ustanove koji se odluče na ovakvu saradnju dobijaju radnu snagu, a nemjerljiva je korist za društvenu zajednicu jer ova mjera zadovoljava interese svih učesnika u procesu", ocijenio je Mirkonj.

On je pojasnio da na ovaj način osuđenik zadržava svoje radno mjesto i ne odvaja se od porodice, interes društva je da se izbjegavaju troškovi boravka u zatvoru, a javnih ustanova i preduzeća što dobijaju radnike za društveno koristan rad, dok je u interesu zakona da se zadovoljava funkcija kazne.

Ministarstvo pravde u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova potrebnih za izvršenje alternativne mjere rada u javnom interesu.

U saopštenju se najavljuje da će biti objavljen javni poziv za prijavu učešća pravnih subjekata u realizaciji mjere rada u javnom interesu, a potom i sačinjena lista subjekata koji ispunjavaju uslove kod kojih se može izvršavati ova mjera.

Prezentaciju za članove lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova u Bijeljini održali su predstavnici Ministarstva pravde Republike Srpske Nenad Mirkonj i Armina Đuzel.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )