FOTO: InfoBijeljina

Porezi i doprinosi na plate radnika u Srpskoj biće linearno smanjeni kada se Republika Srpska obračuna sa sivom zonom, odnosno kada poslodavci koji prijavljuju radnike na minimalac a razliku daju u koverti, to prestanu da rade i počnu prijavljivati radnike na pune iznose plata - kaže, za "Novosti", premijer RS Radovan Višković.

U Srpskoj su, naime, sve glasnije poruke privrednika da se mora krenuti u obračun sa onim poslodavcima koji ne poštuju propise, jer zbog takvih, onima koji rade po zakonu praktično su vezane ruke i za sam ulazak u priču sa Vladom RS o smanjenju poreza i doprinosa na platu. Inače, ovi izdaci iznose ukupno 64 odsto, što je veliko opterećenje za mnoge poslodavce.

- Vlada RS mjerama i zakonima pomaže realnom sektoru i poslodavcima. Omogućili smo poslodavcima koji povećaju plate svojim zaposlenim da vrate procenat od 30 do 70 odsto uplaćenih poreza i doprinosa. To je mjera koju nema niko u regiji - kaže premijer Višković.

On dodaje da je zbirna stopa na poreze i doprinose u RS na platu 64 odsto i kako kažu i s pravom privrednici - previsoka.

- Ali Vlada je sa ovim vraćanjem dijela poreza i doprinosa na povećanje plata omogućila poslodavcima da budu u poziciji da kreiraju svoju zbirnu stopu. Neko ko više poveća platu, njegova zbirna stopa će biti manja. Neće biti 64 nego 60 ili 54 odsto. Prema tome, nismo htjeli da kažemo da smanjujemo linearno poreze i doprinose, jer odgovorno tvrdim da u Srpskoj ima jedan broj poslodavaca koji nepošteno i nečasno rade. I zbog njih smo uveli ovu mjeru - pojašnjava Višković.

On kaže da pošteni poslodavci u razgovoru sa njim ističu da je ova mjera dobra i da im je Vlada pomogla da povećaju plate i zadrže radnike, ali traže pomoć da se riješi nelojalna konkurencija koja radi mimo zakona.

- Vlada ima osnovni cilj da kada se poveća broj uplatilaca poreza i doprinosa, pa poraste prihod u budžetu, donese odluku o linearnom smanjenju poreza i doprinosa za sve. Do tada, ovo nećemo uraditi. Ovo je i stav poslovne zajednice. Prvo obračun sa sivom zonom, pa smanjenje poreza i doprinosa - ističe Višković.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže, za "Novosti", da realno gledajući, smanjenje poreza i doprinosa na plate može doći samo ako se pritisnu poslodavci koji ne prijavljuju radnike ili radnici rade za minimalac.

- Inspekcije moraju da rade svoj posao. Nije tajna da imamo u Srpskoj poslodavce koje zaobilaze inspekcije. Imamo dobre zakone i oni moraju biti jednaki za sve - kaže Škrebić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže, za "Novosti", da je definitivno u Srpskoj potrebno da se smanje doprinosi na bar 50 odsto, kao što je bilo prije deset godina, kada se privukao veliki broj firmi u Srpsku iz Federacije BiH.

- Suština je da se obaveze po isplaćenim platama smanje. Dobili bismo takav efekat da poslodavci isplaćuju pune plate, a ne u kovertama. Dobili bismo i jeftiniju radnu snagu i privukli investitore - ističe Pavlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )