FOTO: Glas Srpske

Članovi Predsjedništva BiH boraviće 29. i 30. januara u Briselu gdje bi se trebalo sastati sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i ostalim evropskim zvaničnicima, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da u “evropsku prestonicu” odlazi kako bi pokušao da gradi partnerstvo.

- Vidjećemo kakvi su planovi EU, koja jeste važan faktor, ali mislim da sve više treba da bude izmaknuta iz političkih odlučivanja u BiH - rekao je Dodik juče u Banjaluci.

On je istakao da će odlazak u Brisel biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast.

- To znači da ćemo moći i manje da tražimo, jer moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija, zašto je ekonomska situacija takva kakva jeste te zašto Predsjedništvo nije ispoštovalo zakon - rekao je Dodik.

On ističe da je protiv bilo kakvog pritiska kako bi se formirala vlast na nivou BiH.

- To je stvar koju mi sami moramo da uradimo. Postojala je mogućnost da se to uradi i ranije, međutim nije, iz nekih razloga koje sada možemo prepoznati, a to je prije svega u FBiH oko bošnjačkog političkog bloka - kaže Dodik.

On je u subotu rekao da će predstojeći sastanak u Briselu sa čelnim ljudima EU biti iskorišćen za razgovore o evropskom putu BiH o kojem postoji konsenzus, a nikako za priču o NATO integracijama.

- To je nešto što smo konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu BiH. Sve što se kasnije dešavalo u vezi je sa problematizacijom tog pitanja. Odjednom se pojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH - rekao je Dodik.

Kada je riječ o odlasku članova Predsjedništva BiH u Brisel, predsjednica Srpske Željka Cvijanović kaže da će među temama o kojima će se razgovarati biti i one koje se odnose na evropski put i formiranje vlasti u BiH.

 - Treba se prisjetiti da smo mi čuli od zvaničnika EU da i oni očekuju da uskoro bude formirana vlast, da se uspostavi Savjet ministara da znaju, isto kao i mi, da nije normalno stanje da se u nedogled odugovlači formiranje vlasti - naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, sadašnji Savjet ministara u tehničkom mandatu nema nikakav legitimitet, kredibilitet i autoritet.

Ona je ocijenila kao nevjerovatnu izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da nema ništa protiv da Savjet ministara u tehničkom mandatu ostane još četiri godine.

- Nije normalno da poslije sprovedenih izbora ne budu implementirani izborni rezultati. Čemu onda služe izbori ako je tako - zapitala se Cvijanovićeva. Ona je dodala da u tome prepoznaje politički stav koji dolazi iz Sarajeva da se na duži rok nastoje zadržati ljudi s kojima se očito moglo sarađivati zato što su bili takvi da nikada nisu, iako dolaze iz Republike Srpske, postavljali uslove, zaustavili nijednu inicijativu koja je isključivo vezana za volju, želju i dobrobit političkog Sarajeva.

- Oni njima odgovaraju, ali očekujem da se to uskoro mora razriješiti, jer u suprotnom šaljemo veoma lošu sliku o BiH koja provede izbore, ali nakon toga ne konstituiše institucije na ispravan način - rekla je predsjednica Srpske.

Komšić da ispoštuje zakon

Milorad Dodik je poručio da bi Željko Komšić trebalo da ispoštuje zakon u vezi sa imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, što nije učinjeno već mjesec.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH mora u roku od 15 dana od formiranja kolegijuma Predstavničkog doma imenovati kandidata za sastav Savjeta ministara, ali se to nije desilo iako je, kako ističe, predlagao, što zna i Komšić. Dodik je istakao da je cilj opstrukcija da za tako nešto optuže nekog drugog i ukazao da su, kada je trebalo da na dnevni red stavi ono što je bila obaveza Predsjedništva i njega kao predsjedavajućeg, ostala dva člana Predsjedništva izbjegla i rekla da to treba ostaviti za kasnije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )