FOTO: null

U Stanarima je danas svečano puštena u rad novoizgrađena Termoelektrana /TE/ "Stanari" u koju je uloženo 550 miliona evra.

Termoelektranu su pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik grupacije "EFT" Vuk Hamović, predsjednik kompanije "Dongfang elektrik korporejšn" Zo Lei, ambasador Kine u BiH Čen Bo i zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson.

Oni su, nakon presijecanja vrpce, obišli Termoelektranu i zasadili prve mladice u "Parku prijateljstva".

Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, te druge ugledne ličnosti.

Termoelektrana "Stanari" imaće godišnju proizvodnju od 2.000.000 megavata, a njen rad usklađen je sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i u potpunosti se pridržava direktive EU za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.

Pogon termoelektrane projektovan je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina.

Postojeći kop Raškovac raspolaže desetogodišnjim kapacitetom snabdijevanja termoelektrane, a za četiri godine bi trebalo da bude otvoren i novi površinski kop Ostružnja.

EFT RiTE trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će biti povećan na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada Termoelektrane i Rudnika "Stanari" bude 900, kažu u ovoj kompaniji.

Cvijanović: Zaposlenje za oko 1.000 radnika sa primanjima od 1.250 KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Termoelektrana /TE/ "Stanari" ima značaj ne samo za regiju, već za cijelu Republiku Srpsku zbog činjenice da nakon proširenja rudničkih kapaciteta i izgradnje TE stabilno zaposlenje ima oko 1.000 radnika sa prosječnim primanjima od 1.250 KM.

"To pokazuje sposobnost da se odupremo vremenu kriza, ali i da vršimo stabilno upošljavanje. Vladi trebaju poslodavci koji isplaćaju plate radnicima i obaveze prema državi, a mi u ovom konkretnom slučaju imamo takvog poslodavca", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Stanarima upriličenoj nakon svečanog otvaranja TE.

Ona je naglasila da je Vlada bila podrška ovom projektu tokom svih godina da bi se došlo u fazu da on bude i realizovan.

"TE Stanari će značajno poboljšati naše proizvodne kapacitete i doprinijeti povećanju proizvodnje električne energije za 28 odsto u odnosu na prethodni period što znači i povećan izvoz. Važno je naglasiti da se sa auto-putem i ovim projektom apsolutno mijenja privredna slika cijele ove regije", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Narodnoj Republici Kini i Velikoj Britaniji što su prepoznali potrebu da se investira u ove prostore.

"Vlada Republike Srpske je zadovoljna ovim projektom, zadovoljni smo i što smo zajedno sa investitorom i izvođačima vodili računa da se ispoštuju svi ekološki standardi i oni jesu ispoštovani kako to propisuju evropske direktive, čime je ovaj poduhvat značajniji i bolji", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da vrijednost projekta od 550 miliona evra govori sam za sebe i napomenula da u regiji nema veliki broj primjera te vrste. Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je ovaj projekat realizovan upravo u Republici Srpskoj.

Dodik: Najveća pojedinačna investicija u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Termoelektrana /TE/ "Stanari" najveća pojedinačna investicija u BiH.

Na konferenciji za novinare u Stanarima upriličenoj nakon svečanog otvaranja TE, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti činjenica da će ovdje raditi 1.000 radnika i da će ova termoelektrana doprinijeti energetskoj stabilnosti Srpske.

"Važno je da smo pokazali sposobnost i koordinaciju svih koji su bili uključeni u ovaj projekat. Nije bilo vidljivih zastoja, što je omogućilo da projekat bude završen prije predviđenog roka. Želim uspjeh ovom projektu koji je dokaz naših sposobnosti", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je ovo trenutak kada treba da stanu sve galame i negativne priče i da se svi posvete ovom velikom uspjehu.

"Čuli smo razne priče o Republici Srpskoj u kojoj nema investicija. Ovo je demant svega toga. Prije nekoliko dana nedaleko odavde smo otvorili auto-put u dužini 306 kilometara. Na tom putu gradiće se petlja kako bi ovo područje dobilo novu dimenziju za razvoj i funkcinisanje", naglasio je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Kini i njenim državni organima koji su podstakli i projektovali razvojni projekat koji se odnosi na zemlje Balkana.

"Ovo je prvi projekat puta svile koji je ovdje realizovan i na to smo posebno ponosni. Ovaj projekta je i u Kini poznat na najvišem nivou", dodao je Dodik.

On je istakao da je ovaj projekat dokaz da je kineska tehnologija na najvišem svjetskom nivou i da može da ispuni sve neophodne standarde.

Dodik je čestitao predsjedniku grupacije "EFT" Vuku Hamoviću, kineskim partnerima i Velikoj Britaniji što su iznijeli ovaj projekat.

"Ovo je veliki dan i pobjeda svih nas. Impresioniran sam viđenim i činjenicom da je u svemu ovome učestvovala Vlada Srpske", rekao je Dodik.

On je naveo da su vlasti Srpske učestvovale u dijelu ovog projekta, dajući dozvole za različite faze izgradnje, od prostornog planiranja, do regulacionih i drugih planova, pa do davanja upotrebne i ekološke dozvole.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )