FOTO: novosti.rs

Nova novčanica od 20 funti sa likom umjetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od danas.

Nova novčanica od 20 funti sa likom umjetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

 Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sada", a polimer će zamijeniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dvije folije u boji kako bi se spriječilo falsifikovanje.

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dvije nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti, prenosi Bankar.rs.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

 AP Photo/Frank Augstein

"Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko naslijeđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umjetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se djelo vjerovatno najuticajnijeg britanskog umjetnika svih vremena pojaviti na još dvije milijarde umjetničkih djela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas", rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei, prenio je portal B92.net.

Banka Engleske predstavila je novu novčanicu u oktobru prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )