FOTO: InfoBijeljina

Pranje ruku i održavanje razdaljine sa drugim osoba od najmanje jednog metra dobre su mjere zaštite, ali za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Na pitanje da li pušenje povećava opasnost od koronavirusa, Majkl Fajfer, predsednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti i načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Nemačkoj, odgovara potvrdno.  

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka koji će potkrepiti procjenu.  

Za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. Međutim, “to je moguće jer su pušači, uopšteno, u većoj  opasnosti od zaraze virusnim infekcijama", kaže Fajfer.  

Razlog tome je to što "pušenje smanjuje prirodnu odbranu sistema organa za disanje zbog čega ga virus lakše napada".   

"To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nema dokaza kada je u pitanju koronavirus", dodaje Fajfer.

Navodi da podaci iz Vuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća  znatno veća kod pušača. 

Uvijek je dobra odluka da prestanete da pušite. U vrijeme epidemije koronavirusa "moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako prestanete da pušite. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača", zaključuje Fajfer.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )