FOTO: null

Partija ujedinjenih penzionera /PUP/ zahtijeva od predsjednika Republike Srpske, Vlade i institucija sistema da im se kod raspodjele funkcija u Srpskoj obezbijedi mjesto direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i filijale Banjaluka, te mjesto

Kod raspodjele mandata u Vijeću naroda Republike Srpske, PUP zahtijeva jedno mjesto za delegata ove stranke, navodi se u pisanom zahtjevu PUP-a predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, DNS-a Marku Paviću i SP-a Petru Đokiću.

PUP traži i dva šumska gazdinstva ili dvije uprave u Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske", te učešće u upravnim i nadzornim odborima Fonda PIO, "Šuma Republike Srpske", "Pošta Srpske" i prioritetno zapošljavanje djece poginulih boraca i penzionera.

U ovoj stranci zahtijevaju i da im u većim gradovima Republike Srpske bude obezbijeđen poslovni prostor za rad gradskih odbora, da bi se ostvarila što bolja saradnja sa gradskim odborima SNSD-a, DNS-a, SP-a i odborima drugih partija u Srpskoj.

Među zahtjevima PUP-a su redovna isplata penzija do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, redovno usklađivanje sa platama i troškovima života u januaru svake godine, obustava reprograma doprinosa za PIO i njihovo obračunavanje na punu platu, te uvođenje posebnog doprinosa za PIO koji bi se obračunavao na luksuznu robu.

PUP zahtijeva i planiranje realne obaveze Vlade u budžetu za narednu godinu prema Fondu PIO, kao i vanredno povećanje penzija, pri čemu bi se najniže povećale za 10 odsto, penzije od 170 KM do 500 KM za pet odsto, penzije od 500 do 1.000 KM za tri procenta, dok bi se penzije veće od 1.000 KM redovno usklađivale u skladu sa zakonom.

Uplata doprinosa za PIO bi, prema zahtjevima PUP–a, trebalo da se vrši na račun poreza u republičkom budžetu, a isplata penzija sa tog jedinstvenog računa, jer će se na taj način obezbijediti redovna isplata bez podizanja kredita za penzija.

Ova partija traži i podnošenje tužbe za raskid sporazuma između entitetskih fondova PIO iz 2000. godine ili zaključenje novog sporazuma, te formiranje odjeljenje za naplatu doprinosa za PIO, zdravstvenu i dječiju zaštitu u okviru Poreske uprave Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )