FOTO: InfoBijeljina

Od ukupno 265.449 penzionera u Republici Srpskoj, njih samo 22.530 ili 8,48 odsto ostvarilo je pravo na penzionisanje na osnovu punog staža osiguranja u trajanju od 40 godina, pokazuju najnoviji podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Evidencije fonda direktno ukazuju na činjenicu da je tek svaki 12. penzioner proveo cijeli radni vijek radeći, što je daleko lošije stanje u odnosu na zemlje Evropske unije.

Razlog zbog kojeg Republika Srpska nema veći broj korisnika koji su prava penzijske čekove ostvarili na osnovu punog staža osiguranja najviše leži u tome što su, kako ističu u Fondu PIO RS, ove prostore zadesila ratna dešavanja.

- Učešće velikog broja osiguranika u Vojsci Srpske i policiji, kao i veliki broj poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ranjavanja, povrede i bolesti koje su bile posljedica ratnih događaja znatno su uticali da nemamo veći procenat korisnika sa punim stažom osiguranja, kao što je to kod razvijenih država koje nisu imale ratne događaje - kazao je portparol Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Tihomir Joksimović.

Međutim, kada je riječ o penzijskom stažu na osnovu kojeg se ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a koji obuhvata staž osiguranja i poseban staž u dvostrukom trajanju, odnosno, takozvani ratni staž, tih korisnika je 63.789 ili 24,03 odsto od ukupnog broja penzionera u Srpskoj.

Joksimović je naveo da analize Fonda PIO RS pokazuju da muškarci u Republici Srpskoj u penziju odlaze u prosjeku sa 28 godina godina staža osiguranja, a žene sa 30 godina.

U FBiH taj prosjek i za muškarce i žene je 30 godina prilikom penzionisanja, dok je prosječan broj godina staža osiguranja u momentu ostvarivanja prava na penzije u Sloveniji 39 godina za žene i 37 za muškarce.

Komšije Hrvati penzionišu se u prosjeku sa 34 godine i šest mjeseci, a žene sa 33 godine i tri mjeseca staža, dok je u Srbiji ovaj prosjek 32 godine za muškarce i 29 godina za žene.

Sa druge strane, Makedonija bilježi prosjek staža od 27 godina i za muškarce i za žene prilikom odlaska u penziju, a Crna Gora 30 godina i devet mjeseci.

Veće penzije

Vlada RS početkom jula ove godine donijela je odluku o vanrednom povećanju primanja najstarije populacije za dva odsto, tako da najniža penzija za puni radni staž iznosi 391,54 KM.

Prema toj odluci, opšti bod se usklađuje od 1. jula, tako da se povećava za dva odsto, a od istog datuma vanredno se usklađuju i penzije ostvarene do 30. juna i povećavaju za dva odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )