FOTO: Nezavisne

Umjesto jedinstvenog stava na sastanku s resornim ministrom, a u vezi s podsticajima u poljoprivredi za narednu godinu, povrtari iz Republike Srpske juče su izašli razjedinjeni i bez predsjednika Udruženja Branka Mastala, koji je ranije napustio salu i najavio ostavku.

Da je među povrtarima "pukla tikva" potvrdio nam je i sam Mastalo.

"Smatrao sam da nemamo šta diskutovati o novom pravilniku o podsticajima kada ono što je dogovoreno prošle godine nije ispoštovano, a odnosi se na obračun podsticaja, koji nije izvršen onako kako je rečeno. Ne vrijedi mi se dogovarati kada će to opet biti drugačije. Zbog toga sam napustio sastanak, dok su povrtari s kojima sam došao, osim jednog, ostali na sastanku", ispričao nam je Mastalo.

Kaže kako će uskoro sazvati sjednicu Skupštine Udruženja, a na kojoj će i zvanično podnijeti ostavku.

"Jednostavno ne mogu lagati ljude s kojima živim i radim. Jedno se dogovori, a drugačije se radi", zaključio je Mastalo.

Za razliku od njega, mnogo zadovoljniji jučerašnji sastanak napustili su voćari i poljoprivrednici okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

"Kako smo vidjeli u nacrtu agrarnog budžeta, on se dosta podudara s našim prijedlozima i ako prođe onako kao što je predloženo, mislim da je ovo jedan od najboljih prijedloga ikada koje je Ministarstvo ponudilo", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Kaže kako se ide u pravcu ravnopravnosti raspodjele sredstava, gdje će svi imati jednako iz budžeta i gdje se neće desiti da neko povuče ogroman dio novca, a da neko ostane kratkih rukava i ne dobije ništa.

"Prvi put veći dio poljoprivrednika će biti zadovoljan. Nezadovoljni će biti oni kojima će biti određeni limiti", zaključio je Dojčinović.

Inače, konsultacije se nastavljaju danas, kada će se preko puta ministra Borisa Pašalića i njegovih saradnika naći predstavnici udruženja mljekara, tovljača junadi, uzgajivača svinja i živinara.

Iz Ministarstva su kratko saopštili kako je cilj konsultacija da se čuju prijedlozi i sugestije Udruženja poljoprivrednika, kako bi bio izrađen što kvalitetniji pravilnik o podsticajima.

"Ministarstvo je predstavilo koncept podrške sektoru poljoprivrede u narednom periodu, pri čemu se zadržava kontinuitet podrške za sve mjere koje su dale pozitivan efekat, te uvode novine u cilju efikasnijeg korištenja sredstava agrarnog budžeta", poručili su oni.

Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu planirani su podsticaji u iznosu od 71 milion KM.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio je u svom ekspozeu donošenje zakona o podsticajima, a što bi, prema ocjeni mnogih, bilo trajno rješenje za ovu oblast.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )