FOTO: Bijeljina Danas

Fizičko vršnjačko nasilje je najblaži vid vršnjačkog nasilja jer ga je najlakše otkriti i sankcionisati, dok psihičko nasilje može trajati dugi niz godina, a da niko ne zna za njega, te da ostavi trajne posljedice, izjavio je pomoćnik komandira Policijske stanice Bijeljina dva Srećko Panić.

Panić je novinarima u Bijeljini, gdje su pripadnici Policijske uprave Bijeljina danas održali edukativno predavanje za učenike Ekonomske škole, rekao da je kampanja "Stop vršnjačkom nasilju" počela prošle sedmice u srednjim školama, a sljedeće sedmice biće nastavljena u osnovnim.
 
"Imali smo par slučajeva vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, jedno u Bijeljini, tako da želimo da im približimo način na koji jedni drugima treba da pomognu, a ne samo da govorimo o sankcijama i o tome kako to ne smiju da rade", rekao je Panić.
 
On je naveo da su učenicima ukazali na vrste vršnjačkog nasilja, kako se manifestuju na um samog srednjoškolca i posljedice koje može da ima žrtva, te koje su sankcije.
 
Panić je istakao da je učenike treba uputiti na to kako da sprečavaju vršnjačko nasilje, te da ga ne počine, jer oni između sebe puno bolje znaju šta se među njima dešava, nego što to znaju roditelji i nastavnici.

 
On je ukazao da je fizičko nasilje najblaži vid ovog nasilja jer ga je najlakše otkriti i sankcionisati, dok psihičko nasilje može trajati dugi niz godina, a da niko ne zna za njega, te da ostavi trajne posljedice.
 
"Imali smo, nažalost, i slučajeve samoubistava kao posljedicu vršnjačkog nasilja. Do ovoga je dolazilo jer niko nije znao šta se dešavalo i niko nije ni mogao biti sankcionisan do tog kobnog momenta", rekao je Panić.
 
On je naveo da su žrtve vršnjačkog nasilja najčešće usamljene i same vode svoju borbu, jer ih je sramota da to prenesu svojim vršnjacima ili nekom drugom.
 
"Mi se na ovaj način trudimo da naučimo učenike da naprave inkluziju, da ih u svoje aktivnosti nastavne ili vannastavne uključe na malom ili velikom odmoru, da ih prime i uključe u društvo i tako da im pruže podršku", rekao je Panić.
 
Učenica trećeg razreda Dragica Mišikić rekla je da fizičko vršnjačko nasilje u ovoj školi nije prisutno, ali da se uglavnom manifestuje putem društvenih mreža.
 
"Zlostavljači ne shvataju kako na djecu koju maltretiraju, nad kojom vrše nasilje, to utiče na njihov mentalni razvoj. Znam po sebi i redovno sam odlazila kod psihologa i razgovarala sa roditeljim. Ovakve edukacije su veoma neophodne", rekla je ona.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )