FOTO: InfoBijeljina

Mještani Lopara godinama upozoravaju na pse lutalice, koji tvrde, ugrožavaju njihovu i bezbjednost domaćih životinja.

Samo u ovoj godini nadležnima je prijavljeno desetak slučajeva ujeda pasa, a sve češći su i napadi na koze i ovce, te ni materijalna šteta koju pričinjavaju poljoprivrednicima nije zanemarljiva. 
 
„Nimalo nije prijatno sresti se sa čoporom pasa. Nikad niste sigurni da li će vas neki od njih ujesti ili ne. Mog supruga je proljetos pas ujeo ispred zgrade. Ali opet će se nekako odrasli zaštiti ali, brinem za sigurnost djece i mladih“, kaže za InfoBijeljina Loparčanka Branka Mitrović.

 
U poslednje dvije godine sa ulica Lopara ukonjeno je oko 300 pasa lutalica. Ova lokalna zajednica nema azil za zbrinjavanje životinja, a za ovaj projekat nema ni novca u budžetu.  
 
Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da su, stoga, sterilizacija i kastracija životinja najsigurniji način rješavanja ovog problema iako i ovaj posao iziskuje značajna finansijska sredstva.  

 
„Planom upravljanja populacije pasa prije par godina urađeno je  istraživanje na uzorku od 270 domaćinstva u Loparama koje je pokazalo da na ovom području 43% vlasničkih pasa nije vakcinisano protiv bjesnila, 30 % kreće se bez kontrole vlasnika, a samo šest odsto pasa bilo je sterilisano. U saradnji sa Međunarodnim fondom za dobrobit životinja i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, na ovom području otvorena je prva Veterinarska stanica, kadrovski i tehnički osposobljena za kontrolu populacije pasa. Opština je osnovala i Higijeničarsku službu koja zbrinjava pse lutalice. Cilj nam je da što više ovih životinja udomimo“, istakao je za InfoBijeljina načelnik Savić. 
 
I stručnjaci upozoravaju da se problem pasa i mačaka lutalica može riješiti samo sistemski. 
 
Veterinar Zoran Jokić kaže da se napuštene životinje moraju čipovati, sterilisati i na taj način spriječiti njihovo nekontrolisano razmnožavanj. Ali, najvažnija je, tvrdi on, odgovornost vlasnika.  

 
„Vlasnici ne smiju ostavljati pse na ulici i za to bi trebalo da budu kažnjavani. Nažalost, pasa lutalica je sve više a evidentno je da ih pazarnim danima dovoze stanovnici susjednih sela. To bi trebale spriječiti inspekcije“, naglašava dr Jokić. 
 
Problema pasa lutalica nisu pošteđene ni druge lokalne zajednice. Sve brojnija udruženja građana za zaštitu životinja upozoravaju da je ipak najvažnije da se životinje sa ulica uklanjaju humano i u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )