FOTO: null

Pa ljudi moji, palo je pet centimetara snijega, a sutra će četvrti dan kako nemamo struje. Šta više čovjek da kaže, ovo me podsjeća na filmove o srednjem vijeku, gdje su se svijeće mogle vidjeti na svakom ćošku.

Ovako Dejan Vujanić, mještanin Krupe na Uni, opisuje život u ovom mjestu, koje je od posljedica snježnog nevremena u subotu ostalo u mraku.

Njegov sugrađanin Mirko P. kaže kako se u kući griju na struju. Šporet na drva nemaju, tako da su posljednjih dana po komšijskim i rođačkim kućama ili pod dekom.

"Šta li nas čeka kada zapada onako kako zna, da li tada nećemo imati struje čitavu zimu? Nadležni bi stvarno trebalo da počnu da rade ono za šta su izabrani", kazao je on.

Vanja Bajić, rukovodilac "Elektrodistribucije" u Novom Gradu, kome Krupa na Uni i pripada, kaže da ekipe na terenu otklanjaju kvarove.

"Sve ekipe su na terenu i očekujem da većina kvarova bude sanirana. Ekipe su radile i tokom vikenda i locirani su svi kvarovi, njih oko 40", priča Bajić.

Više opština u Republici Srpskoj je poslije prvih padavina ostalo bez električne energije. Bez struje su i opštine Jezero i Kupres (RS), dok je situacija na području Kneževa/Skender Vakufa, Prijedora i Novog Grada povoljnija nego za vikend. Do prekida u isporuci struje došlo je zbog pucanja kablova na dalekovodima pod teretom vlažnog snijega ili zbog padanja suvih grana na kablove.

"Veći dio opštine Kneževo jutros je dobio električnu energiju, a radovi na sanaciji usmjereni su prema Imljanima i drugim naseljima udaljenijim od centra opštine. U Mrkonjić Gradu trenutno imamo oko 30 odsto prigradskih kupaca bez električne energije, uglavnom na području Baraća", rekao je Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine".

Slična situacija je i u opštini Šipovo, gdje su bez napajanja, takođe, kupci s ruralnih područja.

U Prijedoru je juče bez struje bilo oko 2.000 domaćinstava.

"Bez napajanja su tri trafo-područja u Jelovcu i Todorovićima, te kozarska naselja na većoj nadmorskoj visini kao što su Stara Lisina i Mrakovica, ali očekujemo njihovo uključenje", dodao je Klincov.

Iz elektrodistribucija poslali su apel potrošačima da ne diraju kablove koji su prilikom pucanja pali sa stubova na lokalne puteve i u dvorišta, već da slučaj prijave dispečerskoj službi lokalne elektrodistribucije ili na telefon "Elektrokrajine" 051/247-100, koji je dostupan 24 časa dnevno.

U Banjaluci su, kao i u većini drugih gradova, bez struje isključivo pojedina prigradska naselja, najviše u rejonu Manjače i Bronzanog Majdana, Ljubačeva, Aginog Sela, Gornje Piskavice.


Kotor Varoš bez struje i vode

U Kotor Varošu, pored toga što struje nije bilo čitav dan, mještani već četiri dana nemaju ni vode.

"Čitava opština već četiri dana nema vodu, ali bukvalno sva naselja koja se snabdijevaju iz gradskog vodovoda. Nikakve informacije ne možemo dobiti jer u vodovodu koliko god zvali niko neće da nam se javi. A cijena vode je među najskupljima u RS. Pa nama račun za vodu i smeće mjesečno bude veći od 40 maraka", kazala je mještanka Bojana Vasić.

Tvrdnje ove mještanke da se niko ne javlja na telefon potvrdili smo i na ličnom primjeru jer takođe nikoga nismo mogli dobiti, ali kako smo nezvanično čuli, u kvaru su svi motori koji izvlače vodu iz bunara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )