FOTO: null

Ako se po jutru dan poznaje, ove akademske godine u Srpskoj će indekse dobiti znatno manje brucoša nego prethodne. Od 3411 srednjoškolaca koji bi trebalo da postanu brucoši banjalučkog Univerziteta, u prvom krugu prijemni je položilo samo njih polovina.

Gužve i uobičajene upisne euforije na većini fakulteta nije bilo. U holu banjalučkog PMF-a, šačica budućih studenata popunjavala je formulare i ovjeravala indekse. Uprava kaže da je moglo i bolje.

“Mjesta za drugi upisni krug ima na svim smjerovima, najviše na matematici, fizici, ekologija na nastavnom smjeru, hemija, tehničko. 41 mjesto na budžetu, a ukupno 170 generalno, na svim studijskim programima”, izjavila je Branka Trninić, sekretar Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Jedino su Medicinski, Filozofski, i Fakultet političkih nauka ispunili očekivanja, jer se kod njih i ove godine tražilo mjesto više. Zato na drugim adresama iznenađenja ne manjka.

Statistika nije išla u prilog ni banjalučkom Pravnom fakultetu. Od 460 mjesta, popunili su samo 143. I oni se nadaju boljoj slici, u sljedećem krugu upisa.

U akademskim krugovima se šuška da su Beograd i Beč, gdje nedostaje slobodnih mjesta, “odvukli” stotine studenata iz Srpske, a to potvrđuje i statistika. Na Elektrotehničkom fakultetu ostalo je 97, Poljoprivrednom 111, a Tehnološkom 91 slobodno mjesto. Rektor Milan Mataruga slabo interesovanje objašnjava nešto drugačijim terminima.

“Vjerovatno je u pitanju jedna demografska struktura i prilike. Prvi put ove godine se javljaju tek tri ili četiri fakulteta našeg univerziteta koji imaju više prijavljenih nego što je odobreno. Idemo u drugi upisni rok, vidjećemo kakva će situacija biti tamo, ali to je sticaj prilika u kojima živimo”, kazao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Brojke itekako brinu i dekane banjalučkih fakulteta. Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet popunio je nešto više od polovine kapaciteta. V.d. dekana, Brankica Milojević, kaže da je čak i za arhitekturu opalo interesovanje, što, priznaje, nije očekivala.

“Jedan od razloga je svakako i generalna situacija u društvu, i mogućnost zapošljavanja naših budućih kadrova. Drugi razlog je konkurencija studijskih programa koje nudi region i okruženje, i mi moramo biti svjesni i toga”, naglasila je Brankica Milojević, v.d. dekana Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci.

Ništa bolje nije ni u Istočnom Sarajevu. Tamo je prijemni polagalo manje od polovine predviđenog broja brucoša za ovu godinu. Možda će više sreće i taj Univerzitet, kao i banjalučki, imati u drugom upisnom krugu, koji će se održavati krajem avgusta i početkom septembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )