FOTO: InfoBijeljina.com

Prva operacija aparatom za transuretralnu resekciju prostate, odnosno operaciju kroz mokraćni kanal, koji je kupljen zahvaljujući donaciji Gradske uprave u iznosu od 50.000 KM, obavljena je juče u Bolnici „Sveti Vračevi“.

Tim povodom menadžment bijeljinske Bolnice i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić održali su konferenciju za medije na kojoj je predstavljen značaj ovog aparata za urološke pacijente.

Milica Lovrić, direktor Bolnice„Sveti Vračevi“ izrazila je zadovoljstvo što se ova zdravstvena ustanova vraća na uobičajene aktivnosti započete prije pandemije virusa korona.

- Nastojimo da aktivnostima koje smo započeli prije vanrednog stanja unaprijedimo rad bijeljinske bolnice i vratimo joj kredibilitet koji zaslužuje. Uz pomoć donacije Gradske uprave, u iznosu od 50.000 KM, kupljen je aparat za urologiju, čime je znatno poboljšan kvalitet liječenja i stepen bezbjednosti intervencija za pacijente. Zahvaljujem Gradonačelniku i gradskoj administraciji jer su pokazali razumijevanje i brigu za zaštitu zdravlja stanovništva Semberije – istakla je Lovrićeva.

Duško Milićević, specijalista urologije, pojasnio je da minimalno invazivne procedure u hirurgiji danas predstavljaju zlatni standard.

- U oblasti urologije se oko 80 odsto dijagnostičkih i terapijskih procedura radi na taj način. Transuretralna operacija, odnosno operacija kroz mokraćni kanal, prije svega podrazumijeva operacije prostate i mokraćne bešike.  Aparat koji smo dobili i koji od juče koristimo za ove namjene je jedan od najsavremenijih i vjerovatno jedini u Republici Srpskoj. Uz primjenu ovog instrumenta sama operativna procedura biće značajno smanjena, kao i vrijeme trajanja oporavka pacijenta. Više neće biti potrebe da se zbog operacija prostate oboljeli šalju u druge zdravstvene centre, jer sada imamo opremu savremeniju i od vodećih privatnih klinika u regionu.  Zbog toga se zahvaljujem Gradskoj upravi na donaciji prije svega u ime pacijenata, a onda i u ime Urološkog odjeljenja. Nadam se da je ovo tek početak modernizacije Odjeljenja za urologiju i očekujemo nastavak saradnje sa gradskom administracijom – izrazio je svoja očekivanja Milićević.

Naglašavajući da će Grad, u skladu sa finansijskim mogućnostima, uvijek podržati modernizaciju najznačajnije medicinske ustanove u Bijeljini, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je iskoristio priliku i da zahvali društveno odgovornim privrednicima koji su se rado priključili donatorskim akcijama za modernizaciju i osavremenjavanje Bolnice.

- Želimo da Bolnica „Sveti Vračevi“ kao regionalni medicinski centar bude spremna da adekvatno odgovori na sve zahtjeve savremenog društva i izazove koji se javljaju u našem dobu. Zbog toga smo bez razmišljanja odlučili da pomognemo u kupovini ovog aparata – poručio je Mićić.

On je ovom prilikom demantovao navode u pojedinim medijima o zloupotrebi donacija prikupljenih za vrijeme vanrednog stanja.

- Semberski privrednici su u akciji „Respirator za Srpsku“ pokazali izuzetnu društvenu odgovornost jer su prikupivši 1,4 miliona KM. Taj iznos nalazi se na računu bijeljinskog Crvenog krsta i nema nikakve veze sa Gradskom upravom i sa mnom lično. Mediji, ukoliko žele da saznaju istinu, mogu provjeriti i prikupljene i uplaćene iznose. Najveći dio sredstava, oko milion KM, uplaćen je za kupovinu respiratora, jedan dio je doniran Bolnici „Sveti Vračevi“ za njihove potrebe tokom pandemije, a ostatak sredstava nalazi se na računu Gradske organizacije Crvenog krsta. Bilo kakvi drugi navodi o upotrebi ovih donacija predstavljaju laž plasiranu radi jeftinih političkih poena – jasan je Mićić.

Gradonačelnik je podsjetio da je Gradska uprava u proteklih 15 godina uvijek pomagala nastojanje bijeljinskih zdravstvenih ustanova da unaprijede svoj rad, što se vidi po objektima Doma zdravlja i Gradske bolnice.

- Mada nije nadležnost lokalne uprave, izgradnju Bolnice smo pomogli sa šest miliona KM, a svake godine Dom zdravlja, u skladu sa zakonom, iz gradskog budžeta dobija od 250 do 300 hiljada KM za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite. Za vrijeme vanrednog stanja, sve što su medicinske ustanove tražile od Grada pruženo im je bez problema jer svi znamo da je zdravlje najveće bogatstvo koje posjedujemo – dodao je Mićić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )