FOTO: Srpskainfo

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontigent vakcina iz mehanizma "EU4Helt", čiji je osnivač Evropska unija.

BiH je danas dobila 10.530 vakcina “Fajzer/Biontek”.
 
Nedugo uoči dolaska aviona s vakcinama, u Sarajevo su došli i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg.

Zvaničnicima EU i Austrije dobrodošlicu je poželio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.
 
Varhelji je stigao u Sarajevo u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana koji je naglasio kako donacijama vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.
 
Iz mehanizma “EU4Helt”, a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Fizerovih vakcina do augusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZeneke iz Poljske.
 
BiH i dalje očekuje blizu miliona vakcina koje su plaćene kroz Kovaks mehanizam.
 
Istovremeno, Federacija BiH i dalje ne uspjeva sklopiti direktan sporazum i nabaviti vakcine, dok u RS postepeno dolaze vakcine iz Rusije i Kine, piše Klix.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )