FOTO: InfoBijeljina

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije još uvijek nije predviđena mogućnost da fizička lica, putnici, u BiH, odnosno RS, mogu ulaziti uz potvrdu ovlašćenje laboratorije o negativnosti testa na virus SARS-COV-2, bez izricanja mjere izolacije u kućnoj sredini, rečeno je za InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Kako su dodali, nije predviđena ni mogućnost da lice nakon ulaska u Republiku Srpsku izvrši testiranje i na taj način bude izuzeto od mjere kućne izolacije.

"Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, broj: 33-7/20 od 11. maja 2020. godine stavljeni su van snage zaključci o organizaciji i radu karantina pri graničnim prelazima i karantina lokalne samouprave. Lica koja su se nalazila u karantinu lokalnih samouprava upućena su u izolaciju u kućnoj sredini do isteka važećeg Rješenja", podsjećaju iz Inspektorata RS.

Nadležni inspektori i dalje 24 sata dnevno nadziru putnike koji ulaze u BiH preko graničnih prelaza na teritoriji RS, kako je to propisano Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 11. maja o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti COVID-19 Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

"Lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prelaza na teritoriji Republike Srpske obavezna su da se prilikom ulaska prijave nadležnom inspektoru koji vrši nadzor na graničnom prelazu, i koji će mu izdati Rješenje o stavljanju u izolaciju u kućnoj sredini u trajanju od 14 dana", rekli su iz Inspektorata RS za InfoBijeljina. 

Dodaju da je Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio 12. maja Zaključak o dopuni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti COVID-19 Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske. 

Njime je predviđena mogućnost da lica koja ulaze u RS mogu boraviti kraće od 14 dana, koliko traje propisani period kućne izolacije za lica koja ulaze u Republiku Srpsku, ali su i u tom slučaju obavezni boraviti u kućnoj izolaciji u toku boravka u RS.

"U skladu sa tim dopunama Zaključka, lice koje prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza na teritoriji RS prijavi nadležnom inspektoru da će boraviti u RS kraće od 14 dana, republički inspektor će mu izdati Rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju u kućnoj sredini na prijavljeni broj dana", navode iz Inspektorata RS. 

Lice kojem je doneseno Rješenje po ovom osnovu obavezno je da se prijavi nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu boravka u roku od 24 časa od ulaska u RS, a nadležnoj komunalnoj policiji prije napuštanja mjesta boravka prilikom povratka u inostranstvo.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )