FOTO: InfoBijeljina

Što je gorivo skuplje, to više novca od vozača u BiH uzme i država, pa ako je cijena litre benzina 95 na tržištu BiH u prosjeku 2,49 KM, obaveze državi iznose ukupno 1,11 KM.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su za čitaoce portala InfoBijeljina pojasnili da, ako je cijena litre dizela na tržištu BiH 2,49 KM, sve obaveze državi ukupno iznose 1,06 KM.

Prema Zakonu o akcizama u BiH trenutno se plaćaju razne akcize po litri i to za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litri, a za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri.

Za motroni benzin akciza iznosi 0,40 KM po litri, za lož ulje 0,45 KM po litri i za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litri.



"Osim akciza u cijenu litre derivata nafte ulaze i dvije putarine. Jedna je putarina u iznosu od 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva, a druga je putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva", rečeno je portalu InfoBijeljina iz UIO BiH.

Pored akcize i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi (transport, skladištenje...). 

"Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 odsto", rekli su iz UIO BiH.

Cijene benzina i dizela na benzinskim pumpama u BiH su u proteklim sedmicama rasle, a pretpostavlja će da će taj rast biti i nastavljen.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )