FOTO: InfoBijeljina

Na području Semberije rijeke Drina i Sava su u koritu, njihov nivo je nekoliko metara od uvođenja redovne odbrane od poplava, rekli su za InfoBijeljina mještani koji žive nedaleko od obala tih rijeka.

U vikend naselju Amajlije rečeno nam je da se vodostaj Drine prati i da nema trenutne opasnosti od izlivanja.
 
U naselju Novi koje je godinama plavljeno zbog izlivanja Lukavca mještani su sada spokojni nakon što su "Vode Srpske" uradile rekonstrukciju korita ove rijeke. Za taj projekat Vlada RS izdvojila je 700.000 maraka.

"Poslije svake jače kiše mi smo imali poplave, nas je plavilo jer smo okruženi rječicama Gnjicom, Lukavcem i Stupnjom. Na sreću prošle godine smo imali sanaciju korita u dužini od sedam kilometara. Vode Srpske su uradile rekonstrukciju, jer je korito bilo loše, očistili su panjeve, smeće, priširili korito", kaže za InfoBijeljina mještanin Jovo Jekičić.

 
Osim ovog naselja, ranijih godina bila su ugrožena i okolna sela - Donja Bukovica i gornji dio Čelića. 
 
"Protok vode je mnogo bolji sada nego što je bio, jer je bilo mnogo drveća u koritu, a urađeni su i potporni zidovi", priča nam mještanin Stevica Stević.

 
"Poplave su nama nanosile ogromnu štetu, usjevi su propadali, bujice su nam odnosile i oranični dio zemlje", dodaje Jovo Jekičić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )