FOTO: InfoBijeljina

Dok neke zemlje uvode četvorodnevne radne sedmice, a druge o tome razmišljaju, teško je da će se to uskoro dogoditi i u BiH.

"Da bi trebalo razmišljati o uvođenju četvorodnevne radne sedmice, svakako da bi", kažu za portal InfoBijeljina iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

Ističu da se pokazalo na primjeru nekoliko razvijenih zemalja zapadne Evrope da takav sistem rada ima pozitivne efekte i na poslodavce i na radnike. 

 

"No, realno govoreći mislimo da smo mi u Bosni i Hercegovini daleko od uvođenja takvog modela rada", kažu iz Saveza samostalnih sindikata BiH za portal InfoBijeljina.

 

Većina Nijemaca želi četvorodnevni radnu sedmicu, ali uz uslov da broj radnih časova ostane isti, proizilazi iz istraživanja instituta Forsa i medija RTL.

 

Riječ je o modelu koji je nedavno usvojen u Belgiji. Zaposleni mogu da biraju da li žele da rade četiri ili pet dana u sedmici, ali im se sedmični broj radnih časova, pri tome, ne mijenja.

 

Tako se sedmica sa 40 radnih časova može odraditi u četiri dana po 10 časova, umjesto u pet dana sa osmočasovnim radnim vremenom.

 

Belgijanci su uveli ovakvu mogućnost jer radnicima omogućava više fleksibilnosti, slobode i usklađenosti poslovnog i privatnog života.

 

Prema rezultatima koji su objavljeni prošle godine, Islanđani koji su radili četiri umjesto pet dana u sedmici zadržali su punu produktivnost i čak je povećali.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )