FOTO: Nezavisne

Iako rok za prijavu kandidatskih lista za ovogodišnje opšte oktobarske izbore u Centralnu izbornu komiju BiH (CIK) ističe u ponedjeljak, parlamentarne stranke u Federaciji BiH još nisu objavile nosioce kandidatskih lista, za razliku od RS, gdje se manje-više sve zna.

Na listama su uglavnom provjereni kadrovi, koji su već u vlasti na svim nivoima. Ima tu poslanika, ministara, predsjednika parlamenata...

Kako stvari trenutno stoje, za državni parlament nosioci lista po izbornim jedinicama u FBiH i RS ispred SDA će biti Denis Zvizdić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Adil Osmanović, Abid Đozić i Amir Fazlić. Već ranije nosioce lista za državni parlament objavio je SDP, a na njima su Saša Magazinović, Nermin Nikšić i Zukan Elez. SBB još nije zvanično objavio nosioce lista, a spekuliše se da bi to mogli biti Damir Arnaut, Ismir Jusko i Mirsad Isaković. U HDZ BiH još slažu kockice, a Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat u Domu naroda BiH, uvjerava da će se sve znati na vrijeme te da je iz Travnika otišao prijedlog da nosilac liste za Predstavnički dom BiH bude Nikola Lovrinović, koji i u ovom mandatu obnaša funkciju predsjedavajućeg Kluba HDZ BiH u ovom domu.

S druge strane, skoro sve stranke u RS znaju ko će u izbornu trku za poslaničke mandate. Tako je u četvrtak nakon sjednice vrha stranke lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da će nosilac liste za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici jedan biti Dražen Vrhovac, u dva Darko Tomaš, tri Nikola Špirić, četiri Igor Žunić, pet Aleksandar Subotić, šest Nedeljko Ćorić, sedam Radovan Višković, osam Miroslav Vujičić i devet Luka Petrović. Nosioci lista za parlament BiH biće u Izbornoj jedinici jedan Nebojša Radmanović, dva Vojin Mitrović i tri Staša Košarac.

I u DNS-u se odavno zna ko će biti nosioci lista pa će tako za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici jedan biti Duško Ilić, u dva Dane Malešević, tri Nedeljko Čubrilović, četiri Siniša Mitić, pet Slavko Gligorić, šest Đorđe Popović, sedam Spomenka Stevanović, osam Aleksandar Glavaš i devet Spomenko Stojanović, dok će za parlament BiH u jedinici biti Dragutin Rodić, dvojci Boban Jovičević i trojci Nenad Nešić. U petak je zamjenik predsjednika ove stranke Nedeljko Čubrilović predao kandidatske liste i tom prilikom istakao da će partija na predstojećim izborima ostvariti najbolje rezultate od njenog osnivanja te da će za pojedinačne funkcije podržati predsjednika Dodika za člana Predsjedništva BiH iz RS i potpredsjednicu SNSD-a Željku Cvijanović za predsjednicu RS.

Nosioci lista SDS-a za Narodnu skupštinu RS su u jedinici Milan Tubin, dvojci Miladin Stanić, trojci Davor Šešić, četvorci Zoran Vidić, petici Nebojša Marić, šestici Tomica Stojanović, sedmici Kostadin Vasić i osmici Darko Babalj, dok se PDP uzda u sljedeće pulene: Perica Bundalo, Izborna jedinica jedan, Milan Švraka dvojka, Igor Crnadak trojka i Dragan Galić u sedmici.

I SP je složio ukrštenicu. Tako će Slobodan Protoć biti nosilac u jedinici, Goran Selak u trojci, Risto Marić u četvorci, Srđan Todorović u petici i Petar Đokić u šestici.

Dragan Čavić, lider NDP-a, je u petak predao listu kandidata za Narodnu skupštinu ispred koalicije "NDP Dragan Čavić - NS - SNS - Sloboda". Nosilac liste u jedinici je Draško Rendić, dvojci Miro Šikarac, trojci Dragan Čavić, četvorci Danijela Subotić, petici Simuna Žakula, šestici Cvijetin Nikić, sedmici Hadži Jovan Mitrović, osmici Siniša Lasica i u devetoj Zdravko Krsmanović. Nosilac kompenzacione liste za Narodnu skupštinu je Krsto Jandrić. Kandidati NDP-a za Predstavnički dom BiH biće na kandidatskim listama koalicije "SDS lista (SDS - NDP - NS - SRS)".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )