FOTO: null

Građani Republike Srpske od sada SMS servisom Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske mogu da izvrše provjeru podataka i dobiju obavještenja iz registara Ministarstva o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama te k

Slanjem SMS poruke na jedinstveni broj 091-110-122 mogu se dobiti podaci o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno zahtjeva za njihovim izdavanjem, registraciji vozila, pojedinačnim ili svim neplaćenim novčanim kaznama, te pojedinačnom ili ukupnom iznosu kaznenih bodova.

Uslov za korištenje ovog servisa je da građanin lično prijavi broj svog mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih dokumenata u kojoj ima prebivalište.

Cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici.

Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa, a detaljne informacije o korištenju servisa mogu se dobiti na veb stranici MUP-a i plakatima koji su distribuisani po organizacionim jedinicama Ministarstva.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić rekao je da je ovaj projekat realizovan zajedno sa Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDEEA/ i izrazio očekivanje da će se upotrebom servisa smanjiti gužve i uštediti vrijeme grđanima.

On je dodao da će MUP u saradnji sa IDEEA-om raditi na poboljšanju ove aplikacije i proširenju mogućnosti upotrebe mobilnih uređaja.

"Ovo je jedan vid sprečavanja korupcije na svakom mjestu, pa i na mjestu izdavanja ličnih dokumenata, jer čim stranka nema dodira sa službenikom, preventivno se djeluje i na smanjenje korupcije u sopstvenim redovima", rekao je Jovičić.

On je podsjetio da je Uprava za informaciono–komunikacione tehnologije MUP-a već realizovala i projekat aplikacije "Prijavi korupciju".

Direktor IDEEA-e Siniša Macan rekao je da je MUP Republike Srpske prvi u BiH pružio ovu uslugu i izrazio očekivanje da će značaj ovog servisa prepoznati i kantonalni MUP-ovi.

On je dodao da su u završnoj fazi i projekti koji će MUP-u omogućiti pružanje usluga putem veb portala, koji podrazumijevaju podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte ili vozačke dozvole putem interneta, te registracije vozila.

Predstavljajući servis, načelnik Uprave za informaciono–komunikacione tehnologije Ministarstva Divna Lovrić-Bojanić rekla je da se ova usluga može koristiti od 20. novembra i da je od inicijative IDEEA-e za njeno uvođenje MUP obezbijedio "negeografski broj" na koji se primaju poruke, sklopio ugovore sa sva tri mobilna operatera u BiH, te razvio i implementirao 13 internet servisa koji omogućavaju punu funkcionalnost usluge i obučio referente.

"Na strani Agencije, razvijeni su i implementirani servisi koji komuniciraju sa servisima Ministarstva, novi modul za autorizaciju građana za korištenje SMS servisa, izmijenjene aplikacije za vođenje ličnih karata i vozačkih dozvola, te izrađena uputstva za referente o korištenju novih modula", rekla je Lovrić–Bojanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )