FOTO: null

Protojerej Darko Đogo poručio je večeras u Bijeljini da su svi ljudi, samim svojim postojanjem upućeni na to da su bića vjere i da traže smisao koji u njoj i nalaze.

Sveštenik Đogo, koji je večaras u okviru Božićnih predavanja organizovanih od strane Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlasnke, govorio o temi „Vjera svetih“, rekao je da je suština svega u tome da, nasuprot često pogrešnom shvatanju religioznosti kao nekog psihološkog fenomena ili religioѕnosti kao individulanog fenomena, vjera zahtjeva naše promišljanje o jednom odnosu Boga, svijeta i čovjeka.

„Vjera označava i naš odnos prema drugim ljudima i, naravno, prema Bogu“, rekao je protojerej stavrofor Đogo čija , kako je rekao, poenta izlaganja jeste želja da se vjera shvati kao dinamičan pojam, „pojam koji nas upravo upućuje na druge ljude, a ne odvaja nas od njih“

Podsjećajući da nastupa „sezona praznika“ Đogo kaže da će ih čovjek, opterećen tempom poslova i svakodnevnog življenja, možda najprije doživjeti kao jedno rasterćenje od toga.

Dobro bi,međutim, kaže on, bilo da ove praznike svetitelja shvatimo kao poziv da o svakom od njih razmislimo i da nađemo smisao u odmoru, „jer ako odmaramo samo onako kako odmaraju životinje tako što ne naprežemo mišiće i izbacimo se malo iz predatorskog načina življenja onda ništa nećemo postići“.

„Pravi odmor i istinski mir je onaj koji nam daje Bog, a to je zapravo pronalaženje smisla postojanja i življenja“, rekao je Darko Đogo i podsjetio da sama činjenica da radimo i postojimo neće nas upućivati na to da je to vrijedno rada i postojanja, nego da se susrećemo sa pitanjem smisla.

On napominje da Božić, kao dolazak Boga među ljude , kao rađanje Boga među ljudima, kao njegovo orođavanje među ljudima, govori da naše ljudsko postojanje ima itakako smisla.

„U jaslama, u jednoj zabačenoj Palestini, na periferiji Rimskog svijeta, mimo velikih kultura i sjajnih hramova, u jednoj tački koja je po svemu beznačajna - rađa se Bog i upravo ta tačka postaje najznačajnija tačka koja postoji na zemlji“, napominje Đogo, koji je i dekan na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

To nam govori, dodaje on, da je Bog, kao smisao, u stanju da osmisli svaki momenat i svako mjesto ljudskog postojanja. "Možda je upravo to nešto što mi, živeći u ovoj našoj Republici kojoj tek treba da damo neki smisao, neka najbolja poruka. Hajde da osmisloimo ovo gdje živimo! Hajde da svaka naša tačka, svaki naš grad, svako naše selo , varošica bude mjesto rađanja Boga i mjesto dolaska te zvijezde iznad Vitlejema!“, poručio je protojerej stavrofor Darko Đogo u Bijeljini.

 

U organizaciji Misijskog Fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini prošle nedjelje je počeo Božićni ciklus predavanja, koji je otvorio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski PorFirije, govoreći o temi "Hristos-Crkva i podvig spasenja u tijelu Hristovom".

Nakon večerašnjeg predavanja o temi "Vjera svetih" o kojoj je govorio dekan Bogoslovskog Fakulteta u foči protojerej-stavroFor Darko Đogo, u okviru Božićnog ciklusa predavanja biće održano još tri tematske večeri posvećene vjeri.

Na pravoslavni praznik Djetinjci, sljedeće nedjelje, o temi "Radost života" govoriće umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije. 

Na Praznik majki protojerej-stavroFor Zoran Krstić održaće predavanje "Tajna Boga u savremenom društvu". 

Ovogodišnji Božićni ciklus predavanja završava se 4. januara na pravoslavni praznik Oci, kada će proFesor Zdravko Peno govoriti o temi "Crkva-zajednica svetih". 

 

Sva predavanja održavaju se u Centru za kulturu od 17.00 časova, a ulaz je slobodan

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )