FOTO: null

Na području opštine Bijeljina u julu je otkriveno 20 krivičnih djela privrednog kriminala, kojima je pribavljena ukupna protivpravna imovinska korist od 10.013.000 KM, rečeno je danas u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina.

Načelnik CJB Bijeljina Žarko Ćosić rekao je novinarima da je riječ o porastu od 100 odsto evidentiranih djela privrednog kriminaliteta u odnosu na juli prošle godine.

Načelnik Sektora Kriminalističke policije CJB Bijeljina Darko Kovrlija naveo je da je nadležnom tužilaštvu za ova djela podneseno osam izvještaja protiv 12 lica.

"Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 10.024.000 KM, a protivpravna imovinska korist 10.013.000 KM", rekao je Kovrlija.

On je naveo da se najviše krivičnih djela protiv privrede odnosi na zloupotrebu službenog položaja, kao i na krivična djela falsifikovanja ili uništavanja službene isprave.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada u prošlom mjesecu, načelnik CJB Bijeljina Žarko Ćosić rekao je da porast od 100 odsto bilježe i krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja kojih je bilo osam u julu, a iz oblasti zloupotrebe opojnih droga zabilježena su četiri krivična djela, što je 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Zbog počinjenih krivičnih djela u julu podnesen je 141 izvještaj protiv 142 lica, od kojih je 28 povratnika i devet maloljetnika.

Ćosić je dodao da je u prošlom mjesecu evidentirano 169 krivičnih djela, 137 opšteg kriminaliteta, koji bilježe smanjenje u odnosu na isti period prošle godine. Procenat rasvijetljenosti, od 169 evidentiranih krivičnih djela opšteg kriminaliteta, jeste 78 odsto.

Ćosić je zaključio da je stanje na području koje pokriva ovaj centar u prošlom mjesecu bilo zadovoljavajuće i da su rezultati za jul zadovoljavajući, s obzirom na obezbjeđenje brojnih skupova u tom mjesecu, kao u Srebrenici, drinskih regata, savskih regata i slično.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja u CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je da je u julu evidentiran veći broj saobraćanih nesreća sa poginulim licima, te da je u tom periodu registrovano pet saobraćajnih nesreća u kojima je šest lica poginulo.

"Najčešće, saobraćajnu nezgodu izazovu lica od 21 do 30 godina, a uzroci u svih ovih pet saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima jesu neprilagođena brzina kretanja", rekao je Knežević.

On je najavio da će od 1. septembra, uobičajeno, saobraćajna policija biti na svim prilazima školi, kao i na pješačkim prelazima uz sve škole koje se nalaze na području CJB Bijeljina.

"Početkom septembra planiramo sprovođenje akcije s ciljem veće bezbjednosti djece prilikom dolaska i odlaska u školu. Tada ćemo najmlađu populaciju, učenike od 1. do 4. razreda, edukovati o kretanju u saobraćaju", rekao je Knežević.

On je dodao da u posljednje tri godine, zahvaljujući ovakvim aktivnostima, nije bilo nijedne saobraćajne nezgode u školskim zonama, a u kojoj je dijete zadobilo teže povrede.

Načelnik Sektora Policije CJB Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da je u ovoj oblasti evidentirano 147 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je isti broj kao i u julu prošle godine.

"Najviše narušavanja javnog reda i mira dogodilo se tokom radnog vremena, između 18.00 i 20.00 časova. Među prekršiocima su tri maloljetnika i 32 povratnika", rekao je Terzić.

Prema njegovim riječima, u junu nije bilo organizovanih narušavanja javnog reda i mira u kojima je učestvovalo pet i više lica.

Terzić je najavio da će se u narednom periodu, u saradnji sa opštinskim i republičkim inspekcijama, vršiti pojačana kontrola ugostiteljskih objekata s ciljem kontrole točenja alkohola licima u pijanom stanju i kontrole točenja alkohola maloljetnicima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )