FOTO: null

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Dragan Đurđević odbacio je danas bilo kakvu mogućnost novog prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH zarad evropskih integracija.

"Ne radujemo se ničemu vezanom za evropski put BiH jer nemamo dovoljno slobode da o svemu odlučujemo, na ovakav način kada vas ucjenjuju i kada ultimativno traže da oni imaju visokog predstavnika, ma kako se on zvao u BiH", rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Bijeljini. 

On je ukazao da u tročlanom Predsjedništvu BiH nije bilo moguće da se za tako kratko vrijeme usaglasi zajednička izjava koju su, kako je istakao, članovi Predsjedništva dobili od dvije zemlje iz EU. 

Đurđević je zajedničku izjavu Predsjedništva nazvao novogodišnjom porukom biračima uoči formiranja vlasti na nivou BiH, uz ocjenu da su i članovi Predsjedništva svjesni da oni ne mogu o tome da odlučuju. 

"O evropskom putu Republike Srpske i BiH treba da vode računa Vlada i Narodna skupština, koja o tome odlučuje", zaključio je Đurđević. 

On je naglasio da je protiv toga što se na ovaj način traži da "dosta vlasti sa nivoa Republike Srpske bude preneseno na nivo BiH". 

"Uvjeren sam da svi to znaju, ali često se od građana krije šta je to što se traži od Republike Srpske", ocijenio je Đurđević. 

On je istakao da je potrebno da se narod Republike Srpske i BiH pita da li je za evropski put ili za učešće BiH u vojnim akcijama koje organizuje NATO, te da srpski radikali smatraju da BiH nije spremna da ide tim evropskim putem. 

"Za političku odluku o tome kada će BiH biti dio EU najmanje se pitaju naši političari, još manje građani Republike Srpske, ali smatram da se građani o tome trebaju pitati na referendumu", rekao je Đurđević. 

Na konferenciji za novinare, Đurđević je izrazio zadovoljstvo što je SRS nakon 12 godina podjela ponovo parlamentrana stranka i založio se za dobru saradnju svih političkih stranaka u interesu Republike Srpske i njenih građana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )