FOTO: null

Nekoliko stotina muslimana sudjelovalo je u protestnoj molitvi pred Koloseumom u Rimu u petak zbog, kako kažu, nepoštenog ograničenja slobode da prakticiraju svoju vjeru u Italiji.

Organizatori su rekli da su pozvali na proteste nakon nedavnog zatvaranja iz administrativnih razloga pet improviziranih džamija.

Mnogi italijanski muslimani sumnjaju da lokalne vlasti, u ozračju nepovjerenja prouzročenog nedavnim terorističkim napadima u Evropi, zatvaraju džamije zbog problema koje je lako rješiti, poput broja toaleta na određenom objektu.

Prema službenim podacima nešto više od 800.000 muslimana legalno živi u Italiji, a dužnosnici procjenjuju da ih još 100.000 živi u zemlji bez službenih dokumenata.

To bi sugerisalo da muslimanska zajednica čini više od 1,5 posto populacije i da je islam druga po zastupljenosti vjera u uglavnom katoličkoj Italiji.

Islam nije priznat kao službena religija, za razliku od jevrejske i mormonske vjere te se mnogi muslimani iz sjeverne Afrike i južne Azije osjećaju diskriminirano i na temelju rase i na temelju vjere.

U Rimu se nalazi najveća džamija u zapadnom svijetu, ali lokalna vijeća često odbacuju prijedloge za izgradnju tradicionalnih džamija.

Desničarske stranke zahtijevaju potpunu zabranu izgradnju džamija ako se finansiraju sredstvima donatora izvan Italije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )