FOTO: InfoBijeljina.com

Hram Svetog proroka Ilije u Gornjem Zabrđu kod Ugljevika proslavio je danas krsnu slavu-Ilindan.

Slava je obilježena Svetom liturgijom, izborom kuma, litijom i ophodom oko hrama te lomjenjem slavskog kolača.
 
Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Branislav Rađen koji je u propovjedi poželio da Bog molitvama Svetog proroka Ilije podari napretka, života i zdravlja, da zaštiti narod i svete hramove.
 
-Sveti prorok Ilija imao je jaku, čvrstu, plamenu, gromoglasnu vjeru-naglasio je Rađen.
 
Starješina hrama, protonamjesnik Srđan Vasiljević pozdravio je brojne vjernike i poželio da Sveti prorok Ilija bude na blagoslov parohiji Gornjeg Zabrđa i svima koji ga prizivaju kao zastupnika pred Bogom.
 
Hramovnoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je čestitao svim vjernicima ovog kraja današnji praznik i naglasio da je hram Svetog proroka Ilije u Gornjem Zabrđu jedna od  najstarijih svetinja ugljevičkog kraja.



-Narod ovog kraja, desetinama godina unazad, više od vijeka,  se napaja vjerom pravoslavnom, a proteklih dana u porti ovog hrama trajala je manifestacija “Svetoilinski dani” koji čuvaju tradiciju, kulturu i običaje. Lokalna samouprava zajedno sa Svetom crkvom je tu da učvrsti vjeru i ljubav prema Bogu-podsjetio je Perić.
 
On je naveo da je lokalna vlast Ugljevika u Gornjem Zabrđu u proteklom periodu radila značajne infrastrukturne projekte sa namjerom da narod ostane na ovim prostorima.
 
-Izgradili smo školski objekat, vodovod,  asfaltirali puteve i sve ono za šta su mještani iskazali potrebu da se radi, to smo i učinili i to je opredjeljenje lokalne vlasti za budući period-rekao je Perić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )