FOTO: null

Srpska će svečano i ponosno 9. januara da proslavi Dan Republike. Narodnu volju ne mogu uništiti. Već pišemo pozivinice za veličanstveno slavlje rođendana RS!

Ovo je poručio predsednik Srpske Milorad Dodik reagujući na odluku Ustavnog suda BiH koji je, na zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, poništio rezultate referenduma.

Dodik je izjavio da Ustavni sud BiH nije nadležan da osporava ili ukida rezultate referenduma i da se takvim ponašanjem samo radi na razgradnji BiH.

Ustavni sud BiH je, odlučujući po apelacijama Izetbegovića, prvo osporio 9. januar kao Dan RS i proglasio ga neustavnim, pa potom zabranio održavanje referenduma, a sada je poništio njegove rezultate.

Inače, na referendumu, koji je održan 25. septembra, je 99,8 odsto birača podržalo 9. januar kao Dan RS. A, najviši zvaničnici RS tvrde da je ovo nastavak sarajevskih udara na Republiku Srpsku.

- Znali smo da će sud u kojem sede stranci i visoki funkcioneri SDA doneti ovakvu sramnu odluku. To je direktan udar na demokratsko pravo srpskog naroda - istakao je Dodik.

Naglasio je da je nejasno kako neko misli da može poništiti rezultate referenduma.

- Referendum je bio osnova za donošenje Zakona o Danu RS i on će kao takav ući u pravni sistem Srpske. Sve ostalo može se videti kao ujdurma i obračun Izetbegovića i njegove bulumente u Ustavnom sudu sa RS - rekao je Dodik za RTRS.

Predsednik RS je pozvao srpske predstavnike u zajediničkim intitucijama na dogovor o ovom pitanju.

- Od svega je važnije da je ovim još jednom skrenuta pažnja na potrebu da se okupe vlast i opozicija iz RS u jedinstvu kako bi došli do Zakona o Ustavnom sudu gde bi eliminisali ovakvo politikantstvo i politički uticaj na Ustavni sud, usmeren isključivo na RS - ponovio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je svima jasno kakvi su rezultati referenduma i oni se, ističe, ne mogu poništiti.

- Neće Bakir Izetbegović određivati šta će RS da slavi - rekao je Ivanić, za "Novosti".

Ovo je, dodaje, nepotrebno otvaranje novih pitanja, novog inaćenja i suprotstavljanja, jer će se 9. januar i dalje slaviti.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da ova odluka nije zasnovana na pravnim argumentima.

Predsednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da "Ustavni sud BiH radi prema dnevnom redu koji joj zadaje političko Sarajevo".

Potpredsednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da je Ustavni sud BiH "ukinuo demokratiju, a uveo sudokratiju".

- Samo u šerijatskim i totalitarnim režimima sudovi mogu poništavati demokratiju i izraženu volju naroda - ocenio je Stevandić.

Predsednik SP Petar Đokić rekao je da se volja naroda nikada neće moći poništiti."To je politika Bakira Izetbegovića koji se obračunava sa Srpskom koristeći uticaj na institucije BiH". Predsednik PDP Branislav Borenović ocenio je da treba učiniti sve da odluke u ovom sudu donose domaće sudije konsenzusom, a ne preglasavanjem.

KORMAK: STAV AMERIKE JASAN

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je u petak u Banjaluci da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

- Od samog početka ovog slučaja naš je stav jasan - vrlo je bitno da se u ovoj zemlji poštuje vladavina zakona. Jasno je da je stav SAD da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati - rekla je Kormakova komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu RS.

Upitana da li se mogu očekivati sankcije za predstavnike vlasti RS zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, ona je istakla da se o tome razgovaralo u "određenim krugovima, ali da misli da u ovom trenutku nema nekakvog definitivnog odgovora na to".

OBJAVA REZULTATA

IZ NSRS je saopšteno da rezultati referenduma još nisu objavljeni u "Službenom glasniku RS" zbog toga što je Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokrenuo proceduru povrede vitalnog nacionalnog interesa na ove akte Narodne skupštine.

- Tek nakon odluke Ustavnog suda RS steći će se uslovi da Izveštaj o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen, ukoliko sud ne ospori navedene akte - saopšteno je iz NSRS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )