FOTO: null

Predstavnici Srba napustili sednicu ustavno-pravne komisije parlamenta BiH. Sprečili smo da preglasavanjem odbace zahtev RS - kaže Pandurevićeva

Napuštanjem sednice Ustavno-pravne komisije parlamenta BiH, srpski članovi Aleksandra Pandurević i Lazar Prodanović, u sredu su osujetili plan bošnjačkih kolega da preglasavanjem Srba odbace kao neosnovan zahtev poslanika Narodne skupštine za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Ustavni sud BiH tražio je od Ustavno-pravne komisije parlamenta BiH da se izjasni o zahtevu parlamenta RS koji je pred najvišom pravnom instancom osporio proslavu 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, jer vređa osećanja Srba u BiH.

Zamenik predsedavajućeg ove komisije Aleksandra Pandurević kaže, za "Novosti", da su srpski članovi bili primorani da napuste sednicu, jer je bilo evidentno da bi bili preglasani i da bi u tom slučaju Komisija odbacila zahtev.

- Smatramo da je zahtev RS u potpunosti opravdan jer obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH ne podržava srpski narod u zemlji. Dakle, taj zakon nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH - poručila je Pandurevićeva.

Član Komisije iz SDA Šefik Džaferović istakao je da je zahtev RS neutemeljen i da ga treba odbaciti, te da je 1. mart državni praznik. On je predložio Komisiji da odbaci zahtev RS.

Potom su Pandurevićeva i Prodanović, koji su u diskusiji zahtev Narodne skupštine ocenili legitimnim, napustili sednicu pre nego što je Džaferovićev predlog predsedavajući Komisije Damir Arnaut stavio na glasanje.

Zvaničnici RS očekuju da Ustavni sud BiH proglasi neustavnim obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Prodanović kaže da obeležavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH vređa osećaje srpskog naroda, jer je taj datum bio uvod u ratni sukob u BiH.

Podsetio je da je 1. marta 1992. godine, protiv volje srpskog naroda, održan referendum o nezavisnosti BiH i ubijen srpski svat na Baščaršiji Nikola Gardović, što je bio uvod u krvavi rat.

Posle napuštanja sednice srpskih članova, Ustavno-pravna komisija parlamenta BiH ostala je bez kvoruma, pa je izjašnjavanje o zahtevu NSRS odloženo za narednu sednicu.

HRONOLOGIJA

DAMIR Arnaut, predsedavajući Ustavno-pravne komisije, podsetio je da je Zakon o 1. martu donela Skupština RBiH 28. februara 1995, a da je Ukaz o proglašenju zakona, kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti BiH i državnim praznikom, potpisao predsednik Predsedništva RBiH Alija Izetbegović 6. marta 1995, "tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija SR BiH potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa BiH".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )