FOTO: null

Ustavnom sudu BiH juče je upućena apelacija za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, a zahtjev su potpisali svi poslanici vladajuće koalicije u RS, odnosno SNSD-a, DNS-a i SP-a, te SDS-K.

Upućivanje apelacije objelodanio je šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković u Narodnoj skupštini RS gdje je juče nastavljeno zasjedanje parlamenta nakon ljetne pauze. Višković je naglasio da 1. mart ne odražava volju svih konstitutivnih naroda u BiH i da je zakon kojim je on proglašen praznikom donesen bez predstavnika srpskog naroda.

- Sasvim je jasno da je 1. mart isključivo vezan za Bošnjake i Hrvate, čime se srpski narod stavlja u podređen i diskriminatorski položaj. Ustavni sud BiH, kao čuvar Ustava, mora da štiti podjednako prava svih u BiH, pa i Srba i zbog toga zahtijevamo da donese odluku da Zakon o proglašenju 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH" nije u skladu sa Ustavom BiH. Taj praznik se slavi samo u jednom dijelu BiH. On ne odražava volju sva tri konstitutivna naroda u BiH - rekao je Višković.

Apelaciju nisu potpisali poslanici opozicije i koalicije "Domovina". Višković je kazao da je apelaciju podržalo 45 poslanika skupštinske većine, što je više nego dovoljno.

- Ranije smo na skupštinskom kolegijumu ponudili da sve političke partije u RS podrže apelaciju. Odgovor druge strane nismo do danas dobili - rekao je Višković.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica kaže da nisu imali priliku da se upoznaju sa sadržajem apelacije.

- Vidjećemo šta je njen sadržaj. Jasno je da je Ustavni sud BiH okarakterisan kao institucija koja donosi političke odluke i bojim se da RS ulazi u dodatni problem, ali kada vidimo apelaciju, odredićemo se prema njoj - rekao je Govedarica.

Narodna skupština RS usvojila je juče izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma na kome su se građani u Srpskoj izjašnjavali da li podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava i slavi kao Dan RS. Republička komisija je utvrdila da je referendum, koji je održan 25. septembra, obavljen uspješno i u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i da je njegov rezultat punovažan, jer je glasala natpolovična većina građana. Predsjednik komisije Siniša Karan ocijenio je da je potrebno formirati stalno tijelo koje bi se u budućnosti bavilo pitanjima koja se odnose na organizovanje referenduma. Predložio je da Narodna skupština RS utvrdi prestanak mandata Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma i da je ovlasti samo u dijelu koji se odnosi na učešće u postupku pred Ustavnim sudom BiH.

Raspravi o toj tački nisu prisustvovali poslanici koalicije "Domovina", koji su bili protiv organizovanja referenduma o Danu RS. Potpredsjednik parlamenta RS iz te koalicije Senad Bratić pozvao je sve nadležne organe da zaštite ustavni poredak, a Tužilaštvo BiH da reaguje.

Skupština je na prijedlog opozicije usvojila zaključak kojim se Vlada RS obavezuje da obezbijedi novac i sve vidove podrške članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma zbog mogućih procesa pred pravosudnim institucijama BiH gdje su dva njena člana već saslušana.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet zbog održavanja referenduma u RS, odnosno zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS. Na saslušanje je prvi pozvan predsjednik RS Milorad Dodik, koji je poručio da će izjavu dati na bilo kojoj lokaciji u RS, ali ne u sjedištu Tužilaštva jer mu je ugrožena bezbjednost u Sarajevu. U okviru ovog predmeta izjave su u ponedjeljak dali članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma Milan Petković i Goran Zmijanjac.

Deklaracija

Poslanici su razmotrili i prijedlog deklaracije kojom se osuđuje svaki oblik govora mržnje, a posebno oni koji se odnose na promovisanje terorističkih aktivnosti.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS i predlagač deklaracije Branislav Borenović rekao je da ovim dokumentom žele da podrže institucije, medije i nevladin sektor u sprečavanju govora mržnje. Potpredsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić rekao je da je dobro da se prvi put ovakav dokument usvaja u RS.

Aktuelni čas

Prva sjednica Narodne skupštine RS, nakon ljetne pauze, započela je aktuelnim časom na kojem su ministri odgovarali na poslanička pitanja. Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je rekao da je plan Vlade smanjenje javne potrošnje.

Poslanici su po hitnom postupku razmotrili predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, prema kojima će studentima koji su započeli studije po Zakonu o univerzitetu biti produžen rok za završetak studija za dvije godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )