FOTO: null

Prosječna ocjena učenika u bijeljinskoj regiji je trojka i godinama je sve lošija, dok istovremeno raste broj izostanaka đaka sa nastave, izjavila je danas Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Milica Perković.

Ona kaže da je za 18 osnovnih škola u regiji Bijeljine, Ugljevika i Lopara prosječna ocjena 3,27, što nije dovoljno, iako ima i škola sa visokim prosjekom, kao što je većina gradskih škola u Bijeljini, sa prosječnom ocjenom iznad četiri. 

Prema riječima Perkovićeve, najveću prosječnu ocjenu od 4,24 imaju bijeljinske osnovne škole "Sveti Sava" i "Knez Ivo od Semberije". 

"Zabrinjavajući je broj od preko 190.000 izostanaka osnovaca sa nastave, koji se svake godine povećava, što ukazuje da ni roditelji ne shvataju dovoljno ozbiljno obavezno osnovno obrazovanje svoje djece", ocijenila je Perkovićeva. 

Sa 173.587 opravdanih i 16.584 neopravdana izostanka, svaki od 8.800 osnovaca u bijeljinskoj regiji ima u prosjeku više od 22 izostanka sa nastave u toku školske godine. 

Perkovićeva kaže da najveći broj izostanaka ima škola "Jovan Dučić" u Bijeljini u kojoj se školuje mnogo djece romske populacije, koji nastavni proces ne prihvataju dovoljno odgovorno. 

Broj izostanaka se, nažalost, povećava iz godine u godinu i među srednjoškolcima, rekao je Srni predsjednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije Duško Đurić. 

"Sa prosjekom od 28 izostanaka po učeniku to još nije alarmantno u našoj sredini, s obzirom da u Srbiji ima primjera gdje je taj prosjek iznad 100, ali mi generalno, kao zajednica, moramo raditi da taj broj izostanaka bude što manji", istakao je Đurić. 

Prema njegovim riječima, istovremeno se smanjuje prosječna ocjena srednjoškolaca koja je u ovoj regiji trojka, što ukazuje na trend smanjenja interesovanja za obrazovanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )