FOTO: null

Prosječna plata zaposlenih u Bijeljini u 2014. godini bila je 816 KM, dok je prosjek neto plate za Republiku Srpsku 825 KM, navodi se u izvještaju Gradske uprave o zaposlenosti, koji će sutra biti razmatran na sjednici Skupštine grada.

U odnosu na 2013. godinu, neto plata zaposlenih u Bijeljini povećana je za 27 KM, a razlika u odnosu na republički prosjek neto plate smanjena je na devet sa ranijih 19 KM. 

Kao i prethodnih godina, najviše su zarađivali zaposleni u sektoru finansijske djelatnosti i osiguranja, gdje svaki drugi radnik ima visoku ili višu stručnu spremu i primaju u prosjeku 1.268 KM mjesečno. 

U ovoj oblasti radi 3,2 odsto svih zaposlenih u Bijeljini. 

Najniže plate od 531 KM zarađivali su zaposleni u oblasti građevinarstva, gdje najveći broj zaposlenih ima nižu stručnu spremu. 

Građevinarstvom se bavi 5,4 odsto zaposlenih u gradu. 

Na osnovu evidencije Poreske uprave Republike Srpske, zaključno sa majem ove godine, u Bijeljini je zaposleno 21.245 lica, od kojih je 18.055 zaposleno kod pravnih lica, a 3.190 je samostalnih preduzetnika i zaposlenih kod njih. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, krajem septembra 2014. godine u Bijeljini je bilo zaposleno 19.952 lica. 

U ukupnom broju zaposlenih na nivou Republike Srpske, učešće zaposlenih u Bijeljini iznosilo je 8,25 odsto. 

U strukturi zaposlenih 25 odsto čine radnici u oblasti trgovine, u prerađivačkoj industriji radi 16,6 odsto zaposlenih u Bijeljini, u javnoj upravi njih 8,9 odsto, u obrazovanju 8,4 odsto, zdravstvu 6,7 odsto, u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 4,3 odsto. 

U naučno-tehničkim djelatnostima radi 3,8 odsto zaposlenih u Bijeljini, u oblasti saobraćaja i skladištenja njih 3,7 odsto, u oblasti informacija i komunikacija radi 2,6 odsto, dok je u ostalim privrednim i društvenim djelatnostima zaposleno 11,4 odsto od ukupnog broja zaposlenih. 

Prema stepenu stručnog obrazovanja, radnici sa srednjom stručnom spremom činili su 46,2 odsto svih zaposlenih u 2014. godini u Bijeljini, a zaposlenih sa visokom stručnom spremom je 22,7 odsto. 

Kvalifikovani radnici čine 13,4 odsto zaposlenih u gradu, sa višom stručnom spremom radi 5,8 odsto zaposlenih, nekvalifikovanih radnika je 4,8 odsto, a visokokvalifikovanih radnika 2,4 odsto. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )