FOTO: infobijeljina.com

Skupština Grada Bijeljina usvojila je Odluku o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite. Ovom odlukom definisano je da osobe sa stoodstotnim invaliditetom, a starije od 30 godina, sada imaju pravo na novčanu pomoć za roditelja-njegovatelja.

Naime, Zakonom o socijalnoj zaštiti RS, novčana davanja ostvarivala su lica do 30 godina starosti, nakon čega im je ovo pravo prestajalo. Sredstva za ove namjene sada će biti izdvajana iz gradskog budžeta. 

Kaća Blagić ima tridesetčetvorogodišnjeg sina Borisa koji je stoodstotni invalid. Neophodna mu je svakodnevna  njega i pomoć. Sve obaveze i briga o njemu su na njoj i na suprugu. 

- Brojne su teškoće sa kojima se suočavamo. Ohrabrena sam empatijom koju su nadležni pokazali. Jer jasno je da lica sa posebnim potrebama zahtijevaju njegu dok su živa, a njihovo zdravstveno stanje se sa godinama samo pogoršava. Ranijom odlukom bilo je uređeno da lica starija od 65 godina ne mogu biti njegovatelji, pa smo zahvalni što su prihvatili našu inicijativu i pomjerili ovu starosnu granicu – kaže Blagić za portal InfoBijeljina.   

Ona najavaljuje da će Udruženje “Drugačiji svijet” uputiti Skupštini Grada Bijeljina inicijativu da se ovom odlukom obuhvate svi korisnici, odnosno sva lica sa stoodstotnim invaliditetom, a ne samo oni koji su već ostvarivali ova prava. 

- Nisu to velika budžetska sredstva, a znatno će olakšati život i osobama sa invalditetom i njihovim porodicama - ističe Blagić.

Odlukom Skupštine Grada, Bijeljina je treća lokalna zajednica u Republici Srpskoj, nakon Banjaluke i Prijedora, u kojoj će lica sa invaliditetom sada imati i pravo na personalnog asistenta. Za ove namjene iz gradskog budžeta na godišnjem nivou izdvojiće se 20.000 maraka, a procjenjuje se da bi ovo pravo moglo koristiti oko 200 lica sa invaliditetom.

Personalna asistencija licima sa invaliditetom pomaže u savladavanju prepreka kako bi živjeli samostalnije, te im olakšava inkluziju u društvo, navedeno je u obrazloženju ove odluke. Treće prošireno pravo je pravo na stanovanje u zajednici uz podršku koje će takođe poboljšati kvalitet života ovih kategorija. 

Predviđeno je da se u narednih 6 mjeseci napravi pravilnik u kojem će se detaljnije urediti način sprovođenja ovih usluga.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )