FOTO: banjaluka.net

U različitim krajevima postoje i različiti običaji kada je u pitanju budući zajednički život dvoje mladih. Zbog toga je ponekad teško razgraničiti šta je vjeridba, a šta prosidba.

LJudi često miješaju ova dva svečana čina. Međutim, razlike između vjeridbe i prosidbe postoje.
 
Pod prosidbom se podrazumijeva momenat kada mladić od svoje devojke zatraži njenu ruku, kada je zaprosi. Riječ je dakle o činu koji njih dvoje obavljaju sami, u intimnoj atmosferi, daleko od očiju javnosti.
 
Međutim, treba naglasiti da i ovdje ima izuzetaka, neki muškarci smatraju da je prosidbu bolje obaviti javno, da svi odmah za nju čuju, pa odaberu neki veliki javni događaj na kome će zaprositi svoju voljenu.
 
Nakon prosidbe, par se dogovara oko datuma kada će svoju odluku podijeliti sa svojim najbližima i kada će djevojka, ma koliko to u današnjem žargonu čudno zvučalo, biti prstenovana. To je sam početak vjeridbe.
 
Dakle, vjeridba je čin koji se obavlja kod kuće, u porodičnoj atmosferi, druženje i upoznavanje članova porodica dvoje mladih koji su donijeli odluku da otpočnu zajednički život.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )